28 August 2014

BLACK CAKE






Mój tort marzenie, ekstremalnie czekoladowy, wilgotny i mocno wyrazisty.

Krem na bazie mascarpone z gorzką czekoladą i whiskey. 

Na wierzchu oblany gorzką czekoladą. 

To moje ulubione trio. 


My dream cake, extremely chocolate and moist with very expressive flavor.

 Mascarpone-based cream with bitter chocolate and whiskey.

 Doused with dark chocolate. That's my favorite trio.




s k ł a d n i k i :

5 jaj
szklanka mąki tortowej
3 łyżki oleju
1/2 szklanki cukru
100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
4 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
ekstrat waniliowy

450 g mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
100 g czekolady gorzkiej
łyżka whiskey
łyżka cukru

100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 30%
łyżka kawy rozpuszczalnej



5 eggs 
cup cake flour 
3 tablespoons oil 
1/2 cup sugar
100 g melted dark chocolate 
4 tablespoons cocoa 
teaspoon baking powder 
vanilla extract 

450 g mascarpone 
200 ml whipped cream
100 g dark chocolate 
spoon whiskey 
spoon of sugar 

100 g dark chocolate 
100 ml whipped cream
spoon of instant coffee



w y k o n a n i e :

Ubijamy białka na sztywno, dosypujemy cukier i miksujemy do powstania błyszczącej piany.

Dodajemy żółtka, czekoladę, kakao, mąkę i proszek. 

Mieszamy całość drewnianą łyżką.

Dolewamy olej oraz wanilię. 

Wylewamy na tortownicę, pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni 

około 30-40 mint.

Rozpuszczamy w gorącej śmietance czekoladę na parze. Studzimy. 

Ubijamy mascarpone z cukrem i przestudzonym kremem czekoladym. Dolewamy whiskey.

Kroimy torta na dwa blaty, wykładamy cały krem czekoladowy. 

Przykrywamy biszkoptem. 

Wylewamy lekko ostudzoną czekoladę.

Chłodzimy w lodówce, najlepiej na całą noc. Najlepszy jest drugiego dnia.






18 comments:

  1. chętnie bym teraz wsunęła taki kawałek! :D

    ReplyDelete
  2. Będzie mi się śnił w nocy :D

    ReplyDelete
  3. mmmm! skoro to ulubiony to kradnę przepis!

    ReplyDelete
  4. Kochana, wygląda przepięknie, dekadencko i słodko!

    ReplyDelete
  5. Wygląda mega apetycznie Dorotko. Ty to potrafisz kusić :))))
    Buziaki ogromne przesyłam :*

    ReplyDelete
  6. Wygląda nieziemsko! Tyle czekolady na raz, czy może być coś lepszego? ;)

    ReplyDelete
  7. Twoje tory czekoladowe są jak te senne marzenia, jak się spełniają, smakują tak cudownie. Michalinka jest z Ciebie bardzo dumna, tak jak ja....

    ReplyDelete
  8. Najbardziej przekonuje mnie wyrażenie 'ekstremalnie czekoladowy' ;) Chciałabym kiedyś umieć upichcić coś takiego, ale boję się nawet pomyśleć co by z tego wyszło :)

    ReplyDelete
  9. oj tak! wygląda jak marzenie :)
    Też się stęskniłyśmy :) :*

    ReplyDelete
  10. Wspaniały ,dodatek alkoholu czyni go wykwintnym .

    ReplyDelete
  11. Świetny, ciężki, wyrazisty w smaku, mocno czekoladowy... Musiał smakować niebiańsko :)

    ReplyDelete
  12. o, wow! intensywnie czekoladowy i wilgotny - tak lubię najbardziej :)

    ReplyDelete
  13. tort rewelacyjny, jak zwykle:)

    ReplyDelete
  14. No i stało się! Upiekłam torta! Pierwszy raz, dzięki inspiracji zaczerpniętej z Twego bloga podjęłam się tego wyzwania. Oczywiście nie obeszło się bez obaw, niespodzianek a potem.... zachwytu! "Natychnęłaś" mnie i za to dziękuję Ci niezmiernie! Słodzia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo mnie to cieszy Słodzia :) mam jeszcze mnóstwo pomysłów, więc będziesz miała co testować.

      Do zobaczenia niebawem w Polsce :)

      Delete