3 May 2014

Tort Leśny, śmietankowo truskawkowy







 Torcik chodził za mną odkąd ujrzałam truskawki. 

Delikatny, rozpływa się w ustach. 

Pachnie truskawkami, idealny do mocnej kawy z Nowości Jacobs Crema Gold.

Przepis na chwilę kawowej przyjemności




 s k ł a d n i k i :

biszkopt 12 porcji

5 jaj

1/3 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki tortowej


krem truskawkowy:

350 ml śmietanki 30%
8 truskawek
4 łyżki cukru

krem śmietankowy :

350 ml śnietanki 30 %
2 łyżeczki cukru

dodatki:

konfitura leśna z jeżynami i malinami
truskawki


poncz:

herbata z cytryną gorzka



w y k o n a n i e :

Ubijamy białka na sztywno, dosypujemy cukier i miskusjemy do powstania sztywnej piany. 

Dodajemy żółtka.  Miksujemy.

Powoli dosypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką.

Wylewamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 160 stopni C bez termoobiegu.

Studzimy, kroimy na dwa blaty. Nasączamy łyżeczką gorzkiej herbaty z cytryną, tylko odrobinę.

Na pierwszy blat wykłądamy połowę konfitury leśnej.

Ubijamy śmietankę z cukrem. 

Blendujemy truskawki z cukrem, powoli dodajemy do ubitej śmietanki i mieszamy na wolnych obrotach miksera.

Na biszkopt wykładamy krem truskawkowy.

Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy, wykładamy pozostałą ilość konfitury

 i krem śmietankowy.

Schładzamy w lodówce około 3 godzin.

Dekorujemy truskawkami i pozostałą ilością kremu.







16 comments:

  1. Z pewnosia pyszny i lekki :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Był bardzo aromatyczny i lekko orzeźwiający:)

      Delete
  2. Chwila PRZYJEMNOŚCI przez duże ,, P'' ;)
    Już sama nazwa i składniki gwarantują fajne smaki....a wygląd tortu dopełnia całości.... :))
    Mmmm....chętnie oddałabym się tej chwili przyjemności :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Z przybraniem nie szalałam, im mniej w tym wypadku tym lepiej;)

      Delete
  3. ależ on apetyczny:-)) slinka mi już cieknie:-))) pozdrawiam!:-)))

    ReplyDelete
  4. 3 godziny czekania na takie pysznosci? Pewnie podjadac nie wolno przez ten czas, tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. R no musi stężeć i nabrać smaku, nie wolno podjadać! ;]

      Delete
  5. taki torcik to chyba znika w mgnieniu oka? :) pyszności

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dokładnie, najlepiej robić od razu dwa;]

      Delete
  6. Wygląda bardzo delikatnie, wiosennie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Już się nie mogę truskawek sezonowych doczekać:)

      Delete
  7. Hmm, ale wiosenny, ale lekki i pozytywny! Pycha :)

    ReplyDelete