12 April 2015

BABECZKI






Babeczki, budzą we mnie zdecydowanie sentymentalne uczucia.  Zawsze pojawiały się w ważnym 

dla mnie okresie i symbolizują moje beztroskie dzieciństwo. 

Te które pamiętam doskonale są czekoladowe, z dżemem wiśniowym i wisienką na wierzchu.

Oryginalny przepis mojej mamy, zawierał krem marczello, lecz dzisiaj użyłam odświeżonej wersji 

na bazie mlecznej czekolady i mleka.

Boskie.




s k ł a d n i k i :

20 -25 sztuk

1,5 szklanki mąki tortowej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek cukru

2 cukry waniliowe

1 łyżka śmietany 18 %

pół kostki margaryny



krem czekoladowy

250 g margaryny (kostka)

200 g czekolady mlecznej

1/3 szklanki mleka

2 łyżki likieru lub ulubionego alkoholu ( ja dodałam Baileys)

dżem wiśniowy


krem cytrynowy i truskawkowy

200 ml śmietanki 30 %

2 łyżki cukru

lemon curd

5 truskawek




lemon curd 

2 jajka, 2 żółtka, 3 cytryny, 80 g masła niesolonego, 5 łyżek cukru.  Jajka i żółtka łączymy z cukrem i ubiajamy ręcznie na puszystą masę około 2-3 minut. Dolewamy sok z wyciśniętych cytryn i skórkę z nich otartą. Dodajemy masło i na delikatnym ogniu ciągle mieszając gotujemy krem do momentu aż zgęstnieje. Przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 5 dni.




w y k o n a n i e :


Margarynę rozdrabniamy palcami z mąką, tworząc grudki. Dosypujemy cukier, żółtka, proszek i 

śmietanę. Wyrabiamy krótko ciasto. Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Rozwałkowujemy i wycinamy kółka, którymi wylepiamy foremki do babeczek.

Pieczemy w piekarniku około 15 minut. 

Studzimy.


Margarynę miksujemy na białą puszystą masę.  

Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej, dodajemy alkohol.

Studzimy, lekko ciepłą, powoli dodajemy do margaryny, mieszając drewnianą łyżką. Uważamy żeby 

nie zważyć masy.

Ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno. Dzielimy krem na połowę. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki 

lemon curdu a do drugiej mus z truskawek.


Babeczki czekoladowe smarujemy dżemem wiśniowym i za pomocą rękawa cukierniczego 

ozdabiamy kremem czekoladowym

Babeczki cytrynowo truskawkowe wypełniamy łyżeczką lemon curdu i za pomocą rękawa 

wykładamy krem cytrynowy i truskawkowy tworząc kolorową różę. 

Babeczki obsypujemy kakao i wstawiamy do lodówki.






9 comments: