Pierwszy raz jadłam tę zupę u mamy.
Zrobiła na mnie ogromne wrażenie, z uwagi na to, że ja w
ogóle nie przepadam za zupami.
Szalenie prosta a efekt smakowy piorunujący. Zachęcam do przygotowania.
s k ł a d n i k i :
0,5 kg mięsa mielonego wołowego
1 cebula
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów krojonych
1/2 papryki czerwonej i zielonej
kilka kropel sosu tabasco
2 l bulionu warzywnego
(2 ząbki czosnku, marchewka.pietruszka,
trochę selera i pora)
Przygotować bulion na bazie marchewki,pietruszki, selera, pora.
Dodać ziele angielskie i listki laurowe. Ugotować. Warzywa wyciągnąć, bulion przelać przez sitko.
Cebule pokroić i zeszklić na patelni, potem do niej dodać pokrojone w kostkę papryki,
dodać to do wywaru wraz z pomidorami,kukurydzą i fasolą.
Przyprawić kminkiem, kolendrą i solą oraz zagotować. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Mięso przyprawić pieprzem, papryką słodką i odrobiną ostrej.
Podsmażyć na małej ilości oliwy, gdy woda odparuje przełożyć do garnka.
Całość gotować na małym ogniu ok.15-20 min.
apetyczna, u mnie zupy już ze 2 tygodnie nie było, trzeba będzie coś na weekend przygotować:)
ReplyDeleteA ja bardzo lubię zupy, a taka to jak zupa i drugie danie w jednym.
ReplyDeleteŚwietna zupa, lubię takie meksykańskie klimaty :)
ReplyDelete