16 April 2015

ZUPA MEKSYKAŃSKA





Pierwszy raz jadłam tę zupę u mamy. 

Zrobiła na mnie ogromne wrażenie, z uwagi na to, że ja w 

ogóle nie przepadam za zupami. 

Szalenie prosta a efekt smakowy piorunujący. Zachęcam do przygotowania.



s k ł a d n i k i :


0,5 kg mięsa mielonego wołowego
1 cebula 
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów krojonych 
1/2 papryki czerwonej i zielonej
kilka kropel sosu tabasco
 2 l bulionu warzywnego
(2 ząbki czosnku, marchewka.pietruszka,
 trochę selera i pora)



Przygotować bulion na bazie marchewki,pietruszki, selera, pora. 

Dodać ziele angielskie i listki laurowe. Ugotować. Warzywa wyciągnąć, bulion przelać przez sitko.

Cebule pokroić i zeszklić na patelni, potem do niej dodać pokrojone w kostkę papryki, 

dodać to do wywaru wraz z pomidorami,kukurydzą i fasolą. 

Przyprawić kminkiem, kolendrą i solą oraz zagotować. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.


 Mięso przyprawić pieprzem, papryką słodką i odrobiną ostrej.

 Podsmażyć na małej ilości oliwy, gdy woda odparuje przełożyć do garnka. 

Całość gotować na małym ogniu ok.15-20 min. 













3 comments:

  1. apetyczna, u mnie zupy już ze 2 tygodnie nie było, trzeba będzie coś na weekend przygotować:)

    ReplyDelete
  2. A ja bardzo lubię zupy, a taka to jak zupa i drugie danie w jednym.

    ReplyDelete
  3. Świetna zupa, lubię takie meksykańskie klimaty :)

    ReplyDelete