Wersja biała mojego ulubionego makaronu z klopsikami.
Połączyłam aromatyczny sos kokosowy z zielonym curry, dodatkami są pikantne klopsiki z indyka.
Bardzo udana wariacja.
s k ł a d n i k i :
0,8 kg mięsa mielonego z indyka
pieprz
łyżka przyprawy zielone curry
łyżka sosu sojowego ciemnego
łyżeczka octu balsamicznego
sól
sos zielone curry
puszka mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku
pół żółtej papryki
pół cebuli
4 łyżki przyprawy zielone curry
owoce jałowca
pieprz
papryka ostra
sól
2 łyżki białego wina
łyżeczka cytryny
odrobina cukru
liść laurowy
makaron linguine lub inny
Mięso mielone wyrabiamy dodając do niego ocet balsamiczny, sos sojowy, przyprawę zielone curry,
pieprz i sól. Pieczemy na patelni partiami formując małe klopsiki. Odstawiamy.
Na patelnię wrzucamy posiekaną na drobno cebulę, czosnek i paprykę. Krótko smażymy. Dodajemy
liść laury kilka owoców jałowca, pieprz i sól. Wlewamy wino i mleczko kokosowe. Doprawiamy
papryką ostrą i przyprawą zielone curry. Dodajemy odrobinę cukru i sok z cytryny.
Do sosu dodajemy klopsiki i podgrzewamy.
Makaron przekładamy bezpośrednio na patelnię do sosu, posypujemy bazylią i świeżym koperkiem.
pieprz i sól. Pieczemy na patelni partiami formując małe klopsiki. Odstawiamy.
Na patelnię wrzucamy posiekaną na drobno cebulę, czosnek i paprykę. Krótko smażymy. Dodajemy
liść laury kilka owoców jałowca, pieprz i sól. Wlewamy wino i mleczko kokosowe. Doprawiamy
papryką ostrą i przyprawą zielone curry. Dodajemy odrobinę cukru i sok z cytryny.
Do sosu dodajemy klopsiki i podgrzewamy.
Makaron przekładamy bezpośrednio na patelnię do sosu, posypujemy bazylią i świeżym koperkiem.
Pysznie wyglądają te klopsiki z makaronem :)
ReplyDeletepycha:)
ReplyDeleteMmm, wygląda smakowicie :)
ReplyDeleteNa obiadek idealne danie :)
ReplyDelete