17 April 2015

CURRY LINGUINE Z KLOPSIKAMI Z INDYKA





Wersja biała mojego ulubionego makaronu z klopsikami.  

Połączyłam aromatyczny sos kokosowy z zielonym curry, dodatkami są pikantne klopsiki z indyka. 

Bardzo udana wariacja. 



s k ł a d n i k i :

0,8 kg mięsa mielonego z indyka

pieprz

łyżka przyprawy zielone curry

łyżka sosu sojowego ciemnego

łyżeczka octu balsamicznego

sól



sos zielone curry

puszka mleczka kokosowego

2 ząbki czosnku

pół żółtej papryki

pół cebuli

4 łyżki przyprawy zielone curry

owoce jałowca

pieprz

papryka ostra

sól

2 łyżki białego wina

łyżeczka cytryny

odrobina cukru

liść laurowy



makaron linguine lub inny



Mięso mielone wyrabiamy dodając do niego ocet balsamiczny, sos sojowy, przyprawę zielone curry,

pieprz i sól. Pieczemy na patelni partiami formując małe klopsiki. Odstawiamy.

Na patelnię wrzucamy posiekaną na drobno cebulę, czosnek i paprykę. Krótko smażymy. Dodajemy

liść laury kilka owoców jałowca, pieprz i sól.  Wlewamy wino i mleczko kokosowe. Doprawiamy

papryką ostrą i przyprawą zielone curry.  Dodajemy odrobinę cukru i sok z cytryny.

Do sosu dodajemy klopsiki i podgrzewamy.

Makaron przekładamy bezpośrednio na patelnię do sosu, posypujemy bazylią i świeżym koperkiem.










4 comments: