17 November 2013

Quesadilla z chorizo, salami, grzybami i szpinakiem






Szybko i smacznie. Kto nie lubi tortilli ręka do góry. Mam nadzieje, że nikt się nie zgłosi. Bo to jedna z lepszych propozycji kuchni meksykańskiej. Idealna na szybką przekąskę. 

Moja propozycja to chrupiąca tortilla z salami i chorizo, grzyby z papryką zieloną na ostro i dużo sera. Dodatkiem jest szpinak i sos miodowo musztardowy z makiem.


s k ł a d n i k i :

tortille pszenne lub kukurydziane
salami
chorizo
pieczarki lub grzyby
papryka zielona
papryczka ostra zielona 
pieprz
sól
ser mozzarella
ser typu gouda
szpinak babe


w y k o n a n i e :

Podsmażyć pieczarki/grzyby na patelni z odrobiną extra vergin. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Odstawic i ostudzić. Dodać starty na tarce ser, doprawić pieprzem i solą. 

Tortille posmarować farszem, posypać kawałkami mozzarelli i listaki szpinaku. Rozłożyć plastry salami (ja użyłam Milano) oraz kiełbasą chorizo.

Przykryć drugą tortillą i zapiec na patelni grillowej z odrobiną extra vergin. 

Podawać z dowolonym sosem, u mnie sos miodowo - musztardowy. 


sos miodowo musztardowy idealny:

Proporcja 1 do 1
łyżka majonezu
łyżka śmietany 18 %
łyżeczka musztardy dijon
łyżeczka miodu
pieprz
odrobina soku z limonki










4 comments:

  1. Danie wyladowalo na pierwszym miejscu na tygodniowej liscie "do zrobienia" ;)

    ReplyDelete
  2. Bardzo proszę o przepis na sos ;)
    Domyślam się, że to ten, który miałam okazję u Ciebie skosztować.
    Wszystko było wyśmienite!

    ReplyDelete
  3. Na samo wspomnienie sosu ślinka mi cieknie.... Słodzia

    ReplyDelete