Podobne spaghetti jadłam ostatnio w pewnej włoskiej restauracji, jak byliśmy z wizytą w Polsce.
Byłam zachwycona.
Oryginalny przepis zawierał sos pomidorowy z bakłażana i papryki z dużą ilością czosnku, pesto i
serem ricotta.
Zamieniłam bakłażana na delikatną pierś z kurczaka, podsmażyłam z papryką i białym winem.
Sos powstał na bazie śmietanki i czosnku. Pesto z rukoli i bazylii dodało aromatu. Żałuję, że
zrezygnowałam z ricotty ale następnym razem zdecydowanie dodam.
s k ł a d n i k i :
spaghetti
3 piersi z kurczaka
4 ząbki czosnku
papryka czerwona
lampka białego wina
200 ml śmietanki 30%
tymianek
liść laurowy
pieprz
sól
ziele angielskie
owoce jałowca
pesto z bazylii i rukoli
świeża kolendra
p r z y g o t o w a n i e :
Na patelnię wlewamy olej winogronowy, dodajemy liść laurowy, kilka owoców ziela angielskiego, owoce jałowca, pieprz i roztarty z solą czosnek. Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka i podsmażamy. Paprykę siekamy bardzo drobno i dodajemy na patelnię. Dolewamy białego wina. Doprawiamy solą i pieprzem i tymiankiem. Wlewamy śmietankę i posiekaną kolendrę. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 8 minut.
Gotujemy spaghetti al dente. Makaron przekładamy do sosu, mieszamy z posiekaną świeżą kolendrą.
Wykładamy na talerze, robimy kilka kleksów z pesto, nie mieszamy.
Mmmm ...pyszne danie.
ReplyDeleteWygląda apetycznie :)
ReplyDeleteMmm wspaniałe spaghetti :)
ReplyDeleteSpaghetti uwielbiam, a takie z pesto to normalnie kocham :)
ReplyDeleteuwielbiam wszelkie makarony, pych!
ReplyDeletePięknie wygląda, poproszę o taką porcję :)
ReplyDeleteDoskonała propozycja!
ReplyDeletePodoba mi się ten pomysł na obiad :) Zdecydowanie moje smaki :)
ReplyDeletePozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/