4 March 2015

ORANGE / TORCIK SEROWY Z KARMELEM






Doskonały ! 

Tak w skrócie mogę opisać ten serowy torcik o aromacie pomarańczy ze słodką karmelową 

czekoladową polewą na wierzchu. 

Mokry i wilgotny, aksamitny krem serowy z likierem pomarańczowym i sokiem. 

Bardzo udany, szczerze polecam sernikotarianom.







s k ł a d n i k i :

4 jaja

3 łyżki cukru drobnego

2 łyżki mąki tortowej


150 g sera śmietankowego ( z wiaderka )

200 ml śmietanki 30 %

2 łyżki cukru pudru

łyżka soku pomarańczowego

łyżka likieru pomarańczowego

kilka łyżeczek konfitury pomarańczowej


czekolada Wedla Karmelowa

2 łyżki mleka



w y k o n a n i e :

Ubijamy białka na sztywno, pod koniec dosypujemy cukru. Dodajemy żółtka, krótko miksujemy do 

połączenia składników. Dosypujemy mąki i delikatnie mieszamy łopatką masę biszkoptową. 

Wykładamy na formę, pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut.

Kroimy na dwa blaty, jeden smarujemy konfiturą pomarańczową. 

Nie ma potrzeby nasączania blatów, krem nada im odpowiedniej wilgotności.

Ubijamy śmietankę z łyżką cukru.  W metalowej misie ucieramy ser z cukrem pudrem, likierem 

pomarańczowym i sokiem. 

Delikatnie do masy serowej dodajemy ubitą śmietankę, łączymy w kilku ruchach łopatką.

Wykładamy gotowy krem serowy na konfiturę pomarańczową, przykrywamy drugim blatem.

Rozpuszczamy czekoladę z 2 łyżkami mleka, smarujemy wierzch tortu. 

Wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki, torcik serowy jak każdy sernik najlepszy jest na drugi 

dzień.











13 comments: