Doskonały !
Tak w skrócie mogę opisać ten serowy torcik o aromacie pomarańczy ze słodką karmelową
czekoladową polewą na wierzchu.
Mokry i wilgotny, aksamitny krem serowy z likierem pomarańczowym i sokiem.
Bardzo udany, szczerze polecam sernikotarianom.
s k ł a d n i k i :
4 jaja
3 łyżki cukru drobnego
2 łyżki mąki tortowej
150 g sera śmietankowego ( z wiaderka )
200 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
łyżka soku pomarańczowego
łyżka likieru pomarańczowego
kilka łyżeczek konfitury pomarańczowej
czekolada Wedla Karmelowa
2 łyżki mleka
w y k o n a n i e :
Ubijamy białka na sztywno, pod koniec dosypujemy cukru. Dodajemy żółtka, krótko miksujemy do
połączenia składników. Dosypujemy mąki i delikatnie mieszamy łopatką masę biszkoptową.
Wykładamy na formę, pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut.
Kroimy na dwa blaty, jeden smarujemy konfiturą pomarańczową.
Nie ma potrzeby nasączania blatów, krem nada im odpowiedniej wilgotności.
Ubijamy śmietankę z łyżką cukru. W metalowej misie ucieramy ser z cukrem pudrem, likierem
pomarańczowym i sokiem.
Delikatnie do masy serowej dodajemy ubitą śmietankę, łączymy w kilku ruchach łopatką.
Wykładamy gotowy krem serowy na konfiturę pomarańczową, przykrywamy drugim blatem.
Rozpuszczamy czekoladę z 2 łyżkami mleka, smarujemy wierzch tortu.
Wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki, torcik serowy jak każdy sernik najlepszy jest na drugi
dzień.
Prawdziwa rozkosz, wygląda wspaniale! :)
ReplyDeletePiękny,
ReplyDeleteIdealny sernik!!.
ReplyDeletejest jak z bajki
ReplyDeletePerfekcyjny w każdym calu! ;)
ReplyDeletePrzepyszny :)
ReplyDeletePiękny!
ReplyDeletePrzeuroczy! Aj jaki on musi mieć smak... :)
ReplyDeleteKuszący:))
ReplyDeleteomnomnom wzroku oderwać nie można... ten torcik wygląda obłędnie :)
ReplyDeleteWygląda wprost obłednie, aż ślinka cieknie!
ReplyDeleteAle cudo...! :)
ReplyDeleteWspaniale wygląda i zapewne świetnie smakuje!
ReplyDelete