7 March 2015

SPAGHETTI Z KURCZAKIEM I PESTO






Podobne spaghetti jadłam ostatnio w pewnej włoskiej restauracji, jak byliśmy z wizytą w Polsce. 

Byłam zachwycona. 

Oryginalny przepis zawierał sos pomidorowy z bakłażana i papryki z dużą ilością czosnku, pesto i 

serem ricotta. 

Zamieniłam bakłażana na delikatną pierś z kurczaka, podsmażyłam z papryką i białym winem. 

Sos powstał na bazie śmietanki i czosnku. Pesto z rukoli i bazylii dodało aromatu. Żałuję, że 

zrezygnowałam z ricotty ale następnym razem zdecydowanie dodam. 




s k ł a d n i k i :

spaghetti

3 piersi z kurczaka

4 ząbki czosnku

papryka czerwona

lampka białego wina

200 ml śmietanki 30%

tymianek

liść laurowy

pieprz

sól

ziele angielskie

owoce jałowca

pesto z bazylii i rukoli

świeża kolendra



p r z y g o t o w a n i e :


Na patelnię wlewamy olej winogronowy, dodajemy liść laurowy, kilka owoców ziela angielskiego, owoce jałowca, pieprz i roztarty z solą czosnek.  Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka i podsmażamy.  Paprykę siekamy bardzo drobno i dodajemy na patelnię. Dolewamy białego wina. Doprawiamy solą i pieprzem i tymiankiem. Wlewamy śmietankę i posiekaną kolendrę. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 8 minut. 

Gotujemy spaghetti al dente. Makaron przekładamy do sosu, mieszamy z posiekaną świeżą kolendrą. 

Wykładamy na talerze, robimy kilka kleksów z pesto, nie mieszamy. 




8 comments:

  1. Mmm wspaniałe spaghetti :)

    ReplyDelete
  2. Spaghetti uwielbiam, a takie z pesto to normalnie kocham :)

    ReplyDelete
  3. uwielbiam wszelkie makarony, pych!

    ReplyDelete
  4. Pięknie wygląda, poproszę o taką porcję :)

    ReplyDelete
  5. Podoba mi się ten pomysł na obiad :) Zdecydowanie moje smaki :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    ReplyDelete