20 January 2015

KURCZAK W POMIDORACH I CZOSNKU






Ostatnio namiętnie piekę i faszeruję kurczaki. Był już kurczak faszerowany rodzynkami, jabłkami i cebulą, kurczak na ostro nadziewany paprykami a tym razem kurczak pieczony z pomidorkami i czosnkiem w całości. Bardzo dobry przyznam, lekko winny przez działanie pomidorków, natomiast rewelacyjny sos, który powstał podczas pieczenia cieszył moje podniebienie, kiedy wyjadałam go wraz z bagietką.

Kurczak z bakaliami i jabłkami pojawi się niebawem na blogu, obiecałam zrobić go już niedługo, jak odwiedzę Polskę. 

Dzisiaj przepis na kurczaka pieczonego razem z pomidorkami, czosnkiem i bazylią.


s k ł a d n i k i :

kurczak

sól

pieprz

papryka ostra

dwie główki czosnku nie obranego

10 pomidorków cherry

kilka listków bazylii

odrobina cukru

extra vergine


Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i lekko osypujemy ostrą papryką. Układamy w brytfance polanej trzema łyżkami extra vergine. Pod niego wrzucamy całe pomidorki i główki czosnku. 

Pieczemy w piekarniku około 1,5 h w temperaturze 180-200 stopni, od czasu do czasu podlewając wytwarzanym sosem.

Po upływie w/w czasu posypujemy lekko cukrem i włączamy termoobieg na 10 minut, żeby kurczak ładnie się zrumienił.

Ja kurczaka podałam z frytkami pieczonymi w oleju z ostrą papryką.








10 comments:

  1. Wyobrażam sobie ten smak... jak pięknie przypieczony - tak lubię.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Bardzo ciekawy smak spowodowały pomidorki. Polecam przetestować w kuchni;)

      Delete
  3. Chyba na niedzielę coś takiego zrobię:D

    http://nolongernightmare.blogspot.com
    http://milionpomyslowna.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. ohhh... kocham takie obiady... kurczak robi niesamowite wrażenie!

    ps. zapraszam do mnie na czekoladowy konkurs :) być może nagrody przypadną Ci do gustu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Po prostu lubię smak mięsa z kurczaka. Wiec eksperymentuję z nadzieniami:)

      Delete