12 January 2015

TRUFLA EXTRA CHOCOLATE





 250 Post na moim blogu musi być wyjątkowy. Ostatnio same słodkości się pojawią, ale co tam szalejemy !

Trufla extermalnie czekoladowa z mini biszkoptem i konfiturą malinową.
Taki mini torcik na jeden gryz, jest mniejsza niż duża łyżka do zupy. 

Fantastyczny krem Marcello, pamiętam smak kruchych babeczek mamy z tym kremem i wiśniami. Idealny. 
Z dodatkiem alkoholu zmienia się w przepyszną trufle.








s k ł a d n i k i :

biszkopt wykorzystałam z przepisu MILK CAKE


KREM MARCELLO - TRUFLA

250 g margaryny Kasi

3 łyżki cukru pudru

200 g czekolady gorzkiej

pół szklanki mleka

3 łyżki irish whisky


Margarynę ucieramy mikserem na puch. Dosypujemy puder i nadal ubijamy.

Mleko podgrzewamy, do gorącego wrzucamy czekoladę i dolewamy whisky. Studzimy do rozpuszczenia i powstania gęstej czekolady.

Chłodne powoli łyżka po łyżce dodajemy do margaryny, mieszając całość łyżką drewnianą. 

Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy róże na wcześniej upieczony biszkopt posmarowany konfiturą malinową.

Biszkopt, podajemy w całości lub wyniamy tak jak ja za pomocą wykrawarki do ciasta kółka.

Chłodzimy truflę z lodówce. 

Wyjmujemy na 15 minut z lódówki przed podaniem aby krem zmiękł.

Trufla najlepsza na drugi dzień kiedy smaki przejdą biszkopcik.

 

 




18 comments:

  1. aż ślinka cieknie - jak extremalnie czekoladowa to jesteśmy kupione :)

    ReplyDelete
  2. Mooocno czekoladowe! Oj, zjadłabym teraz taką ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) i ja bym zjadła teraz też;) trzeba pomyśleć nad nowym przepisem.

      Delete
  3. Niebo w gębie! Do wypróbowania!

    ReplyDelete
  4. Muszę jutro przetestować:D

    http://nolongernightmare.blogspot.com
    http://milionpomyslowna.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dante dawno Cię nie było tutaj:) Co tam nowego, widzę że nowy blog na horyzoncie się pojawił:)

      Delete
  5. Rzeczywiście extra ta trufla

    ReplyDelete
  6. Biszkopt już upieczony, trufla powstanie na jutro

    ReplyDelete
  7. Pycha!dziekuje za przepis!

    ReplyDelete