Ostatnio namiętnie piekę i faszeruję kurczaki. Był już kurczak faszerowany rodzynkami, jabłkami i cebulą, kurczak na ostro nadziewany paprykami a tym razem kurczak pieczony z pomidorkami i czosnkiem w całości. Bardzo dobry przyznam, lekko winny przez działanie pomidorków, natomiast rewelacyjny sos, który powstał podczas pieczenia cieszył moje podniebienie, kiedy wyjadałam go wraz z bagietką.
Kurczak z bakaliami i jabłkami pojawi się niebawem na blogu, obiecałam zrobić go już niedługo, jak odwiedzę Polskę.
Dzisiaj przepis na kurczaka pieczonego razem z pomidorkami, czosnkiem i bazylią.
s k ł a d n i k i :
kurczak
sól
pieprz
papryka ostra
dwie główki czosnku nie obranego
10 pomidorków cherry
kilka listków bazylii
odrobina cukru
extra vergine
Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i lekko osypujemy ostrą papryką. Układamy w brytfance polanej trzema łyżkami extra vergine. Pod niego wrzucamy całe pomidorki i główki czosnku.
Pieczemy w piekarniku około 1,5 h w temperaturze 180-200 stopni, od czasu do czasu podlewając wytwarzanym sosem.
Po upływie w/w czasu posypujemy lekko cukrem i włączamy termoobieg na 10 minut, żeby kurczak ładnie się zrumienił.
Ja kurczaka podałam z frytkami pieczonymi w oleju z ostrą papryką.
Wyobrażam sobie ten smak... jak pięknie przypieczony - tak lubię.
ReplyDeleteDziękuję Mątewko:)
Deletemusi mieć fajny aromat!
ReplyDeleteBardzo ciekawy smak spowodowały pomidorki. Polecam przetestować w kuchni;)
DeleteSmakowity obiad :)
ReplyDeletebardzo, bardzo smakowity :)
ReplyDeletePozdrowienia dziewczyny:)
DeleteChyba na niedzielę coś takiego zrobię:D
ReplyDeletehttp://nolongernightmare.blogspot.com
http://milionpomyslowna.blogspot.com
ohhh... kocham takie obiady... kurczak robi niesamowite wrażenie!
ReplyDeleteps. zapraszam do mnie na czekoladowy konkurs :) być może nagrody przypadną Ci do gustu :)
Po prostu lubię smak mięsa z kurczaka. Wiec eksperymentuję z nadzieniami:)
Delete