Ostatnimi inspiracjami narobiłam sobie smaka na szarlotkę. Gdyby tego było mało ostatnio w hotelu na lunch jadłam szarlotkę na ciepło z kremem. Tego było już za wiele, to znak. Powstała moja wersja lekko słodkiej z pysznymi pink lady jabłkami i śmietankowym kremem tarty.
s k ł a d n i k i :
1 żółtko
1,5 szklanki mąki tortowej
170 g margaryny Kasi
2 łyżki cukru
cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 12 %
5 jabłek pink lady
w y k o n a n i e :
Margarynę mieszamy z mąką i kruszymy, aż ładnie połączy się w lekkie grudki.
Dodajemy żółtko, cukier, proszek i śmietanę. Szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
Z 3/4 ciasta wałkujemy okrąg i wylepiamy naszą foremkę do tarty.
Nakłuwamy widelcem powierzchnie ciasta, pieczemy w temperaturze 160 stopni około 12-15 minut.
Kroimy jabłka w kostkę, wykładamy na podpieczony spód, możemy posypać cukrem.
Ja lubię lekko kwaskowe ciasto i smak jabłek więc pominęłam ten krok.
Wałkujemy pozostałe ciasto i wyklejamy za pomocą pasków szachownice lub inny wzór na jaki
mamy ochotę na warstwę wyłożonych jabłek.
Zapiekamy 15-20 minut.
Podajemy na ciepło lub na zimno z kremem śmietankowym lub lodami, posypujemy cukrem pudrem.
Dorota, kocham takie przepisy - proste, smaczne :) Bardzo się cieszę, że znalazłam Twojego bloga bo jest wyjątkowo APETYCZNY :))
ReplyDeletePożądam tej tarty <3 <3 <3
ReplyDeleteŚliczna tarta! :)
ReplyDeleteDo tego gałka lodów i niebo! ;)
ReplyDeleteNie ma nic przyjemniejszego niż kawałek takiej pysznej tarty :)
ReplyDelete