18 April 2014

Ganache z kremem miodowym i makiem







Widziałam podobny deser w jakiejś książce kulinarnej, której tytułu nie mogę sobie przypomnieć. 

Nawet nie przeczytałam składu, tylko urzekło mnie samo zdjęcie.

Zapamiętując kompozycje, stworzyłam ciemne ganache z czekolady z chrupiącymi wiórkami posiekanej 

 gorzkiej czekolady z kremem śmietankowo-miodowym z makiem.

Szkoda tylko, że nie spróbowałam swojej pracy;)







s k ł a d n i k i :


150 g gorzkiej czekolady

400 ml śmietanki 30% + 4 łyżki dodatkowo

cukier waniliowy

1 łyżka miodu

mak 



w y k o n a n i e :

W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100 g czekolady z 4 łyżkami śmietanki, można dodać 1 łyżkę rumu lub koniaku.

Studzimy.

Ubijamy śmietankę z łyżeczką cukru waniliowego i 1 łyżką miodu, dodajemy 2 łyżki suchego maku.

Na dno szklanki wlewamy ganache, ścieramy za pomocą noża gorzką czekoladę i posypujemy obficie.

Wykładamy krem śmietankowo - miodowy, który obsypujemy dla dekoracji ziarenkami maku.

Chłodzimy w lodówce około 2 godzin.








15 comments:

  1. WOOOOW :O Aż mi szczęka opadła ! Chcę TO ! :)))

    ReplyDelete
  2. Pyszny deser, a jak się pięknie prezentuje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prosty, bez zbędnych dekoracji. Uwielbiam tak:)

      Delete
  3. muszę spróbować! Ty też koniecznie powtórz to smakowe dzieło i tym razem zostaw jedną porcję dla siebie :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pewnie, że powtórzę, tylko znając siebie zaraz coś pozmieniam i dodam nowy składnik ;]

      Delete
  4. Nie trzeba kosztowac, zeby wiedziec, ze jest pyszne :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :* no ale skosztować łyżkę powinieneś:) jesteś testerem nr 1 przecież!

      Delete
  5. Normalnie jest tak, że niezmielony mak mi przeszkada, ale w takiej kompozycja, nawet bym sie nie połapała ! :)


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    ReplyDelete
    Replies
    1. W ogóle nie przeszkadza, też nad tym rozmyślałam, ale osoby, które testowały w ogóle nie miały z tym problemu:)

      Delete
  6. Świetna propozycja na lekki deserek :))

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Lekki i puszysty i mało słodki, bo użyłam gorzkiej czekolady:)

      Delete
  8. Pysznie to wygląda ;) uwielbiam takie deserki w szklankach :)

    ReplyDelete