Kolejna odsłona fantastycznego kremu- musu z bananów, tym razem ze słodkimi truskawkami i ponczem z mleka bananowego.
Tort mało słodki z wyczuwalną nutą bananów.
Lekki i puszysty biszkopt nasączony pianką z mleka bananowego.
s k ł a d n i k i :
biszkopt na 12 osób
4 jaja
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżka zimnej wody
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
krem bananowy:
400 ml śmietanki 30%
125 g mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka likieru bananowego
2 banany
truskawki
Poncz mleczno bananowy:
szklanka mleka zimnego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka likieru bananowego
w y k o n a n i e :
Formę samo dno wykładamy papierem do pieczenia, nie smarujemy jej tłuszczem.
Zapinamy obręcz. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C bez termoobiegu.
Ubijamy białka na sztywno, powoli dosypujemy cukier i kontynuujemy do momentu powstania sztywnej błyszczącej masy.
Delikatnie za pomocą drewnianej łyżki, dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.
Lekko mieszamy w kilku ruchach aby zachować puszystość piany.
Wykładamy na formę i pieczemy około 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Przekrawamy na dwa lub trzy blaty.
Mleko ubijamy blenderem z cukrem i likierem do powstania piany. Pianą smarujemy oba blaty.
Mascarpone, śmietankę, cukier puder i likier umieszczamy razem w dużej zimnej metalowej misce.
Ubijamy końcówką do piany na sztywny krem.
W blenderze miksujemy banany z odrobiną soku z cytryny i mieszamy do kremu.
Tort smarujemy kremem i ozdabiamy truskawkami.
Takie pyszności mi pokazujesz, a ja na głodzie jestem własnie. Uraczam się kawa, a wiadomo, że do kawy coś słodkiego mogłoby się przydać :))) Musze obejść się smakiem, ale jeszcze sobie na ten torcik popatrze :))))
ReplyDeleteMiłego weekendu Kochana
Cudny, jak zawsze.Banany mam tylko na te truskawki czekam i czekam...
ReplyDeleteMascarpone, truskawki, banany...lubimy taaaakie połączenia :):)
ReplyDeleteCudne ciacho!!!
Serdeczności:):)
Tapenda
łaaał! jaki apetyczny! MNIAM!
ReplyDeleteWow, obłędnie wygląda!
ReplyDeleteależ on bosko kusi! a ja się staram nie jeść słodyczy ostatnio;-))) pozdrawiam:-)))
ReplyDeletePyszne połączenie, i ten mus wygląda jak chmurka:)
ReplyDelete;-)) PIĘKNIE, ZDJĘCIA TAKIE JAK LUBIĘ, A SMAK CIASTO AŻ MASZ SIĘ W USTACH!
ReplyDeleteprezentuje się niebiańsko - tak delikatnie i lekko
ReplyDeleteMniam, ależ ten tort wygląda :) Cudownie :)
ReplyDeleteWygląda przepięknie i z pewnością tak samo smakuje :D
ReplyDelete