5 November 2013

Schab w masełku ziołowoczosnkowym z ryżem




Lubicie masło czosnkowe? 

Ostatnio do obiadu podałam bagietkę z masłem i ziołami w czosnku, z powodzeniem zastąpiło dodatki do mięsa. Nie muszę zaznaczać, że właśnie ono zniknęło najszybciej?

To samo masełko dodałam do pieczonego schabu, idealnie roztopiło się na gorącym kawałku mięsa, nadając mu boski aromat i miękkość.

 Spróbujcie, fantastyczny efekt.


s k ł a d n i k i :

plastry schabu
pieprz
sól
olej z pester winogron
masło czosnkowoziołowe (masło, czosnek, pieprz, sól, natka pietruszki)

ryż
szczypiorek
pieprz

s a ł a t k a :

pomidory
por
śmietana
jabłko
pieprz
sól szczypta cukru


w y k o n a n i e :

Rozgrzać mocno patelnię, wlewamy olej z pestek winogron. Schab rozbijamy lekko dłonią, solimy i doprawiamy pieprzem, podsmażamy z obu stron na patelni, aż do zrumienienia.

Ryż gotujemy, przelewamy wodą, łączymy ze szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.


Mięso wykładamy na talerz, na nim układamy plasterek schłodzonego masła czosnkowoziołowego, podajemy z ryżem i sałatką.







6 comments:

  1. kiedyś w RP było modne podawać polędwicę wołową z orzeszkiem masła czosnkowego. To raczej passe, choć przyznaję, że masło czosnkowe w każdej kombinacji się obroni.

    Podoba mi się taki prosty sposób podania, to moje klimaty !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nie wiedziałam o tym:) posmakowało mi to połączenie, a moda jest po to, żeby przełamywać kanony.

      Delete
  2. Przy takiej skromnej porcji obiadowej, zastanawiam się, czy lubisz i przygotowujesz również zupy, kremy itp.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aga ja i zupy, kremy to odległa planeta. Ale u babci i u mamy uwielbiam:) Chyba coś trzeba będzie sklecić. Tylko czym Was tu zaskoczyć?

      Delete
  3. Uwielbiam czosnek i wszystko co czosnkowe! Także jak dla mnie obiadek pierwsza klasa :D

    ReplyDelete