3 August 2015

PIERSI W MARYNACIE JOGURTOWO MUSZTARDOWO MIODOWEJ Z MASEŁKIEM ZIOŁOWYM






Aromatyczne, wilgotne i soczyste, takie wychodzą piersi po pieczeniu w marynacie na bazie jogurtu, 

cytryny, miodu i ziół. 

Podane z masełkiem ziołowym i pieczonymi ziemniakami cieszyły nasz stół nie pierwszy raz już.

Ziemniaczki pieczone ze skórką i podsmażone na masełku z koperkiem jako dodatek i sałatka z 

ogórka, pomidorków, papryki i jabłek z rodzynkami w śmietanie.



s k ł a d n i k i :

4 piersi

szklanka jogurtu

łyżka miodu

łyżka ostrej musztardy

łyżka ziół ( świeża bazylia, pietruszka, koperek )

ostra papryczka

łyżeczka soku z cytryny

starta jedna cytryna

pieprz

sól


ziemniaczki zapiekane

Młode ziemniaki

sól

łyżka cukru

koperek

masło



W szklanej misce umieszczamy jogurt, miód, musztardę, posiekane zioła, papryczkę, sól i pieprz. 

Pokrywamy całą marynatą piersi, przykrywamy folia i wkładamy do lodówki na dwie godziny.

Pieczemy piersi na patelni grillowej.

Po usmażeniu owijamy szczelnie w folię aluminiową i odstawiamy na 10 minut.

Przygotowujemy ziołowe masełko. 

( masło, ulubione zioła : koperek, pietruszka, kolendra, bazylia, czosnek, sol i pieprz).



Ziemniaki myjemy. Nie obieramy ze skórki, gotujemy w wodzie z solą około 6-8 minut. 

Odcedzamy.

Przekrawamy na połowę lub ćwiartki. 

Rozgrzewamy patelnie, roztapiamy na niej masło i wkładamy ziemniaki, podpiekamy ze wszystkich 

stron na rumiano.

Pod koniec posypujemy pieprzem, solą i cukrem.  Dodajemy również posiekany koperek.











2 comments:

  1. Musztarda i miód to zawsze dobre połączenie!:) My dodajemy te dwa składniki do sosów sałatkowych.
    Danie prezentuje się zacnie :)

    ReplyDelete