Uwielbiam smak czerwonych porzeczek w kruchym cieście.
Tarta idealnie pasowała do lodów waniliowych, było słodko i kwaskowo czyli najlepsze połączenie ever.
Trochę rustykalnie, trochę staromodnie.
Czasem wydaje mi się, że designem sięgamy przeszłości, ale to mi się podoba, bo przecież to co
znamy i lubimy musi być dobre ;)
s k ł a d n i k i :
kruche na tartę
szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
2 żółtka
łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g margaryny
porzeczki
białe winogrona
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Margarynę siekamy z mąką i rozdrabniamy na małe grudki.
Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę, proszek i zagniatamy szybko ciasto.
Wkładamy na 30 minut do lodówki.
Wałkujemy i wykładamy formę do tarty.
Wysypujemy owoce obsypane w mące.
Zawijamy boki ciasta i pieczemy tartę w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu około 20 - 30
minut do zrumienienia ciasta.
Studzimy, przed samym podaniem obsypujemy cukrem pudrem.
Jest obłędna! Zjadłabym taką z lodami :)
ReplyDeleteFantastycznie wygląda!
ReplyDeletesłodko-kwaśna przyjemność dla podniebienia :)
ReplyDeleteBo te staromodne przysmaki wyglądają cudownie, a ich smak mówi sam za siebie :) Pozdrawiam!
ReplyDeletewspaniała, musiała być pyszna! czy mogę dodać czerwone porzeczki mrożone? rysiaa
ReplyDeleteOczywiście, że tak :)
Delete