11 August 2015

REDCURRANT TART







Uwielbiam smak czerwonych porzeczek w kruchym cieście. 

Tarta idealnie pasowała do lodów waniliowych, było słodko i kwaskowo czyli najlepsze połączenie ever. 

Trochę rustykalnie, trochę staromodnie. 

 Czasem wydaje mi się, że designem sięgamy przeszłości, ale to mi się podoba, bo przecież to co 

znamy i lubimy musi być dobre ;)








s k ł a d n i k i :


kruche na tartę

szklanka mąki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

5 łyżek cukru

2 żółtka

łyżka śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g margaryny


porzeczki

białe winogrona

2 łyżki mąki ziemniaczanej



Margarynę siekamy z mąką i rozdrabniamy na małe grudki.  

Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę, proszek i zagniatamy szybko ciasto. 

Wkładamy na 30 minut do lodówki.  

Wałkujemy i wykładamy formę do tarty. 

Wysypujemy owoce obsypane w mące. 

Zawijamy boki ciasta i pieczemy tartę w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu około 20 - 30 

minut do zrumienienia ciasta. 

Studzimy, przed samym podaniem obsypujemy cukrem pudrem.










6 comments:

  1. Jest obłędna! Zjadłabym taką z lodami :)

    ReplyDelete
  2. słodko-kwaśna przyjemność dla podniebienia :)

    ReplyDelete
  3. Bo te staromodne przysmaki wyglądają cudownie, a ich smak mówi sam za siebie :) Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  4. wspaniała, musiała być pyszna! czy mogę dodać czerwone porzeczki mrożone? rysiaa

    ReplyDelete