Tradycyjnie według przepisu do sosu dodaje się łopatki wieprzowej i ogórka kiszonego.
Ale tylu kucharzy ile rodzajów placka węgierskiego.
Przyznam, że ja nie dodawałam jeszcze ogórków, za to eksperymentowałam z mięsami.
Do dzisiejszego placka wykorzystałam mięso mielone z szynki, papryki i mnóstwo ziół.
Bardzo nam smakowało i z czystym sercem polecam ten prosty przepis.
s k ł a d n i k i :
5-6 ziemniaków
dymka
sól
pieprz
sól
sos
0,60 kg mielonej szynki
cebula pokrojona w piórka
czerwona papryka
żółta papryka
przecier pomidorowy ( ja użyłam kotlina )
pół puszki pomidorów z puszki
2 szklanki wody
pieprz
sól
cukier
papryka ostra
estragon
lubczyk
gałka muszkatołowa
zielona pietruszka
ziele angielskie
owoce jałowca
Przygotowanie sosu:
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, podsmażamy mielone mięso.
Dorzucamy cebulę posiekaną w piórka, papryki pocięte w kostkę.
Doprawiamy : pieprzem, solą, gałką muszkatołową, zielem angielskim ( wystarczy 2-3 kulki ),
owocem jałowca, estragonem, lubczykiem, pietruszką posiekaną i odrobiną cukru.
Lekko podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki, wodę i przecier pomidorowy.
Dusimy całość na bardzo wolnym ogniu.
Sos zgęstnieje i nabierze głębi smaku, pod koniec doprawiamy jeśli czegoś jest za mało w smaku.
Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, dymkę drobno kroimy, dodajemy pół łyżeczki soli,
pieprz i odrobinę cukru.
Smażymy placki ziemniaczane na oleju na chrupiąco.
Składamy nasz placek po węgiersku, polewamy śmietaną i posypujemy drobnym szczypiorkiem.
ale sobie apetytu narobiłam!
ReplyDelete:) i dobrze. O to w tym chodzi. Motywuje do działania :)
DeleteMmm smakowicie wygląda to danie :)
ReplyDeleteDziękuję Madzia, było na prawdę dobre, nawet chyba bardziej od oryginalnego przepisu, smakowało nam.
DeleteNo i zaraziłaś mnie przepisem;)
ReplyDeleteDawno nie robiłam, a bardzo lubię :)
ReplyDelete