21 July 2015

TORCIK FRANCUSKI Z KREMEM BANANOWYM I CZEKOLADĄ







Torcik na szybko.  O tym najpierw myślę, kiedy widzę to ciasto. 

Wszystko w nim jest pyszne, bananowy krem, gorzka czekolada, słodkie maliny. 

Chrupiący i delikatny. Idealny na szybki deser.








s k ł a d n i k i :


ciasto francuskie

400 ml śmietanki 30 % 

łyżka cukru

pół banana

100 g gorzkiej czekolady

maliny



w y k o n a n i e :

Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty. 

Wycinamy dodatkowo koło, które będzie naszym wierzchem tortu. 

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach 15 minut do zrumienienia.

Ubijamy 200 ml śmietanki z cukrem, dodajemy mus z połowy banana.

Podgrzewamy 200 ml śmietanki w garnuszku, dodajemy połamaną czekoladę, rozpuszczamy w niej.

Na upieczony spód tarty wylewamy krem czekolady, układamy maliny, przykrywamy kremem 

bananowym i kładziemy drugi krążek ciasta.

Posypujemy cukrem pudrem i chłodzimy w lodówce 2 godziny do zastygnięcia czekolady.








7 comments:

  1. tego mi potrzeba! chyba jutro pojawię się w kuchni:)

    ReplyDelete
  2. Ale smakowity i słodki torcik! Mniam, idealny <3

    ReplyDelete
  3. Jeeeezu, ale to wygląda! Boski :)

    ReplyDelete
  4. mniami, dobrze że przez monitor nie można próbować, bo nie zostawiłybyśmy nawet kawałeczka :D

    ReplyDelete