Torcik na szybko. O tym najpierw myślę, kiedy widzę to ciasto.
Wszystko w nim jest pyszne, bananowy krem, gorzka czekolada, słodkie maliny.
Chrupiący i delikatny. Idealny na szybki deser.
s k ł a d n i k i :
ciasto francuskie
400 ml śmietanki 30 %
łyżka cukru
pół banana
100 g gorzkiej czekolady
maliny
w y k o n a n i e :
Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty.
Wycinamy dodatkowo koło, które będzie naszym wierzchem tortu.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach 15 minut do zrumienienia.
Ubijamy 200 ml śmietanki z cukrem, dodajemy mus z połowy banana.
Podgrzewamy 200 ml śmietanki w garnuszku, dodajemy połamaną czekoladę, rozpuszczamy w niej.
Na upieczony spód tarty wylewamy krem czekolady, układamy maliny, przykrywamy kremem
bananowym i kładziemy drugi krążek ciasta.
Posypujemy cukrem pudrem i chłodzimy w lodówce 2 godziny do zastygnięcia czekolady.
tego mi potrzeba! chyba jutro pojawię się w kuchni:)
ReplyDeleteAle smakowity i słodki torcik! Mniam, idealny <3
ReplyDeleteJeeeezu, ale to wygląda! Boski :)
ReplyDeleteoch, ten krem:)
ReplyDeleteTak musi smakować niebo :)
ReplyDeleteCudo!
ReplyDeletemniami, dobrze że przez monitor nie można próbować, bo nie zostawiłybyśmy nawet kawałeczka :D
ReplyDelete