1 October 2014

PTASIE MLECZKO JOGURTOWO MALINOWE





Maliny nigdy mi się nie znudzą, mają coś magicznego w sobie. 

Gdy myślę o deserze zawsze pojawia mi się wizja malin w tle.

Ptasie mleczko tym razem jogurtowe, w tamtym roku podobne pojawiło się z truskawkami zatopionymi w środku  link







s k ł a d n i k i :

400 ml jogurtu greckiego

400 ml śmietanki 30 %

2 łyżki cukru

maliny

4 łyżeczki żelatyny

pół szklanki mleka

galaretka malinowa



w y k o n a n i e :


Jogurt grecki miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w mleku. 

Ostudzoną wlewamy do jogurtu.

 Dodajemy ubitą na sztywną śmietankę.

Wylewamy na formę i wkłądamy do lodówki do schłodzenia.

Śmietankę ubijamy z łyżką cukru.

 Dodajemy przestudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie galaretkę malinową.

i 2 łyżki musu z malin. Wylewamy na piankę jogurtową.

Schładzamy w lodówce do momentu zastygnięcia.






32 comments:

  1. Jakby tak zmienić żelatynę na gar to mogłabym zajadać! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj tam, agar-agar nie używam szczerze mówiąc przez E, które ma w sobie ;) wolę już żelatynę.

      Delete
  2. Mmmm... zamarzył mi się kawałek takiego deseru :) Wygląda jak chmurka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzisiaj mam też coś piankowego, pewnie jutro pojawi się na blogu:)

      Delete
  3. pycha!! UWIELBIAM TAKE DESERKI;) ZAPRASZAM NA CIASTO Z PIERNICZKAMI:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/ciasto-z-pierniczkami-wg-anastazji.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na pewno Cię odwiedzę, za piernikami szaleję :)

      Delete
  4. Pysznosci :))) Dorotko, Ty prawdziwą kulinarną czarodziejką jesteś :))

    ReplyDelete
  5. pycha, lekkie, eleganckie!

    ReplyDelete
  6. W sam raz na dzisiejsze słoneczne popołudnie :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. U mnie dzisiaj pochmurnie i mało jesiennie, mam nadzieję, że odczaruję pogodę :)

      Delete
  7. bez wątpienia rozpływa się w ustach! :)

    ReplyDelete
  8. Wygląda tak delikatnie i lekko - jak prawdziwe ptasie mleczko :)

    ReplyDelete
  9. Pyszne i rozpływające się w ustach.... Mniam :).... te malinki tak uroczo zatopione w tym lekkim musie....
    Miłego wieczoru :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję Olu :) mój komentarz mocno spóźniony, ale również Cię pozdrawiam :)

      Delete
  10. Super pomysł na deser! Przepis zapisany :)

    ReplyDelete
  11. piękny deser i lekki jak chmurka :)

    ReplyDelete
  12. Cudownie delikatne, rozpływające się w buzi... Boskie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I nabrałam ochoty na ciasto czytając wasze opisy moich zdjęć :)

      Delete
  13. Aż ślinka cieknie :) Ja też bardzo lubię desery z malinami ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciągle się boksuję czy truskawki czy maliny są lepsze, ale co tam kocham to i to :)

      Delete
  14. w składnikach występuje 400ml śmietany, którą dodajemy do jogurtu z zelatyną, śmietanę ubijamy z łyzka cukru, ile tej smietany?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ubijamy 200 ml śmietanki kremowej z łyżką cukru i dodajemy ją do jogurtu greckiego z żelatyną. To pierwsza warstwa.
      Druga warstwa składa się z drugiej połowy śmietanki 200 ml ubitej z łyżką cukru, musu malinowego i galaretki.

      Delete