8 October 2014

Pierś z kurczaka w sosie korzenno-miodowym z domowymi frytkami i dipem z dodatkiem korniszonów






Przeglądając przepisy natknęłam się na propozycję podania polędwicy w ciekawym sosie z masła 

orzechowego i chili, miałam plan spróbować dzisiaj tego dania. 

Wszystko byłoby możliwe gdyby nie deszcz, który mnie spotkał w drodze do sklepu, zamiast z 

polędwiczką wyszłam ze świeżym kurczakiem i przyprawą korzenną.

 I tak powstał mój kurczak w słodko korzenno-miodowej zalewie z czosnkiem, pietruszką i skórką z 

cytryny.  

Podałam do tego frytki mocno chrupiące i dip, który okazał się rewelacyjny w smaku. 

Ale o tym poniżej w składnikach.

 Zapraszam.








s k ł a d n i k i :

3 piersi z kurczaka lub indyka

pół szklanki posiekanej natki pietruszki

2 ząbki czosnku

5 łyżek extra vergine

pieprz

sól

2 łyżeczki przyprawy korzennej

2 łyżki miodu

sok z połowy cytryny

skórka z połowy cytryny

2 łyżki ketchupu ostrego



dip:

2 łyżki majonezu

1 łyżka ketchupu

kilka kropli soku z cytryny

ogórek korniszon posiekany na drobno.

Wszystko razem mieszamy, chłodzimy przed podaniem.


frytki:

Ziemniaki kroimy na frytki. Zalewamy zimną wodą i wypłukujemy skrobię, ja trzymałam je w 

wodzie około 30 minut.

Rozgrzewamy głęboką patelnię i grzejemy olej.

Wrzucamy ziemniaki na patelnię w dwóch turach. Smażymy do momenu lekkiej zmiany koloru. 

Wyciągamy i odcedzamy frytki z tłuszczu. 

Ponownie rozgrzewamy olej i wrzucamy jeszcze raz te same frytki. 

Wyjdą idealnie chrupiące i lekko brązowe, czyli takie jak lubię.

Solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.



w y k o n a n i e :

Do miseczki wlewamy miód, ketchup, posiekaną pietruszkę, olej, pieprz, sok z cytryny, skórkę z cytryny. 

Czosnek roztarty z solą. 

Dwie łyzeczki przyprawy korzennej. Całość mieszamy.

Tak przygtowaną zalewą, nacieramy piersi z kurczaka, odstawiamy na godzinę, aby odpoczeły.

Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do temperatury 200 stopni C.

Na pojemnik żaroodporny wykłądamy papier do pieczenia, lekko spryskujemy olejem i układamy 

nasze piersi z zalewą. 

Polewamy resztą sosu i zapiekamy około 10 minut.

Wyjmujemy piersi z piekarnika. I odstawiamy na 10 minut.

Piekarnik przestawiamy na 220 stopni C i wkładamy piersi ponownie do piekarnika na 10 minut.

Podajemy z frytkami i dipem.








8 comments:

  1. Ale pyszny obiadek :) biorę cały talerz :)))
    Pozdrawiam cieplutko <3

    ReplyDelete
  2. ale to musiało ciekawie smakować z korzenną przyprawą
    cały obiad prezentuje się idealnie! i talerz jaki piękny :)

    ReplyDelete
  3. ja najbradziej bym chciała taką miseczkę domowych frytek:)

    ReplyDelete
  4. Mniam, mniam - zgłodniałam ;))

    ReplyDelete
  5. Taki dip to u mnie czasami deska ratunkowa, nawet nie zawsze jest korniszon za to łyżeczka musztardy.

    ReplyDelete
  6. nie znałam metody na podwójne smażenie frytek, do przetestowania

    ReplyDelete