30 October 2014

PANCAKES z kawą, karmelizowanymi bananami na ciepło, kremem śmietankowym i jeżynami





 Moje śniadania nie zawsze są słone, czasami jadamy na słodko. 

Tym razem słodkie kawowe pancakesy z pudrem gościły na naszym stole. 

Podałam je ze skarmelizowanymi bananami, jeżynami i chmurką kremu śmietankowego. 

Było palce lizać !

Przepis jest mega prosty, to najlepsze pancakesy jakie jadłam do tej pory.





s k ł a d n i k i :(dla 4 osób)

2 szklanki mąki pszennej tortowej

1,5 szklanki mleka

2 jaja

20 dag masła

cukier waniliowy

3 łyżki cukru

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

1 łyżka kakao

łyżeczka Amaretto

3 łyżeczki proszku do pieczenia


w y k o n a n i e :

Mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrami, kakao i kawą.

Mleko ubijamy z jajami trzepaczką, dolewamy rozpuszczone masło.

Do masy mlecznej wsypujemy suche składniki mieszając do połączenia trzepaczką.

Pieczemy pancaksy na suchej patelni.



dodatki :

banany skarmelizowane na maśle i cukru

bita śmietana z cukrem waniliowym

jeżyny

cukier puder





12 comments:

  1. Z rana kawa może być wszędzie, nawet w pancakes! ;)
    Wyglądają przepysznie.

    ReplyDelete
  2. Kawowe? Z karmelizowanymi bananami? O raju <3

    ReplyDelete
  3. te jeżyny dopełniają to danie!

    ReplyDelete
  4. Kawowe? mniam, chcę takie śniadanko...

    ReplyDelete
  5. Jak zwykle u Ciebie kompozycja zapierająca dech w piersiach! ;)

    ReplyDelete
  6. takie placuszki poprosimy i nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba :D:D

    ReplyDelete
  7. Idealne na śniadanie !:)

    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete