Kawoholicy mają nie lada pokusę do opanowania.
Nowy Torcik Mokka jest wręcz przesycony tym smakołykiem.
W cieście, w kremie kawa jest wszędzie. Pachnie obłędnie.
Jestem uzależniona.
s k ł a d n i k i :
5 jaj
5 łyżek cukru
2 łyżki mączki migdałowej
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka świeżo zmielonej kawy
krem mokka
250 g mascarpone
100 g białej czekolady
500 ml śmietanki 30 %
2 łyżki świeżo zmielonej kawy
1 łyżka likieru Baileys
do dekoracji:
bita śmietana
kakao + kawa w proszku
w y k o n a n i e :
Ubijamy żółtka z 4 łyżkami cukru na puch.
Powoli dodajemy ubite białka na sztywno z łyżką cukru.
Wmieszamy za pomocą łopatki obie mąki do masy jajecznej i dosypujemy kawę.
Wylewamy masę na tortownicę i pieczemy około 20 minut w 160 stopniach C.
Studzimy. Nie ma potrzeby nasączać biszkopta.
Ubijamy śmietankę z cukrem. Mascarpone powoli łączymy z łyżka ubitej śmietany.
Następnie mieszamy delikatnie z pozostałą ilością bitej śmietany.
Rozpuszczoną białą czekoladę lekko przestudzoną ( nie ciepłą ) dodajemy powoli do kremu.
Dodajemy kawę i likier. Schładzamy krem około 30 minut w lodówce.
Krem Mokka wykładamy na pierwszy krążek biszkoptu, przykrywamy kolejnym.
Smarujemy pozostałością kremu górę i boki tortu.
Schładzamy najlepiej przez całą noc.
Tort dekorujemy świeżo ubitą śmietaną, posypujemy kakao i kawą.
przepysznie wygląda!!! zapisuję sobie do zrobienia
ReplyDeleteJeśli kochasz kawę to zrób koniecznie :)
DeletePozdrowienia :)
niebiański!
ReplyDeleteDzięki Olu :)
Deletenie dałybyśmy rady się powstrzymać :) pyyycha!
ReplyDeleteNo na Was zawsze mogę liczyć :) nie przepadłam sama !
DeleteCo prawda kawoholikiem nie jestem, ale rzuciłabym się na to cudo z zębami! :D
ReplyDeleteNatalie no chciałabym to zobaczyć :)
DeleteJeju!
ReplyDeleteCzemu Ty tak kusisz!
Wygląda jak deser aniołów!
i ja z pewnością bym się uzależniła. Cudowny przysmak!
ReplyDelete