26 January 2016

MOKKA




Kawoholicy mają nie lada pokusę do opanowania. 

Nowy Torcik Mokka jest wręcz przesycony tym smakołykiem. 

W cieście, w kremie kawa jest wszędzie. Pachnie obłędnie.

Jestem uzależniona. 









s k ł a d n i k i :

5 jaj

5 łyżek cukru

2 łyżki mączki migdałowej

2 łyżki mąki tortowej

1 łyżka świeżo zmielonej kawy



krem mokka

250 g mascarpone

100 g białej czekolady

500 ml śmietanki 30 %

2 łyżki świeżo zmielonej kawy

1 łyżka likieru Baileys 



do dekoracji:

bita śmietana

kakao + kawa w proszku



w y k o n a n i e :


Ubijamy żółtka z 4 łyżkami cukru na puch. 

Powoli dodajemy ubite białka na sztywno z łyżką cukru. 

Wmieszamy za pomocą łopatki obie mąki do masy jajecznej i dosypujemy kawę.

Wylewamy masę na tortownicę i pieczemy około 20 minut w 160 stopniach C.


Studzimy. Nie ma potrzeby nasączać biszkopta.


Ubijamy śmietankę z cukrem. Mascarpone powoli łączymy z łyżka ubitej śmietany. 

Następnie mieszamy delikatnie z pozostałą ilością bitej śmietany. 

Rozpuszczoną białą czekoladę lekko przestudzoną ( nie ciepłą ) dodajemy powoli do kremu. 

Dodajemy kawę i likier. Schładzamy krem około 30 minut w  lodówce.

Krem Mokka wykładamy na pierwszy krążek biszkoptu, przykrywamy kolejnym. 

Smarujemy pozostałością kremu górę i boki tortu.

 Schładzamy najlepiej przez całą noc.

Tort dekorujemy świeżo ubitą śmietaną, posypujemy kakao i kawą.





10 comments:

  1. przepysznie wygląda!!! zapisuję sobie do zrobienia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeśli kochasz kawę to zrób koniecznie :)
      Pozdrowienia :)

      Delete
  2. nie dałybyśmy rady się powstrzymać :) pyyycha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No na Was zawsze mogę liczyć :) nie przepadłam sama !

      Delete
  3. Co prawda kawoholikiem nie jestem, ale rzuciłabym się na to cudo z zębami! :D

    ReplyDelete
  4. Jeju!
    Czemu Ty tak kusisz!
    Wygląda jak deser aniołów!

    ReplyDelete
  5. i ja z pewnością bym się uzależniła. Cudowny przysmak!

    ReplyDelete