13 April 2014

SALAD MELON & AVOCADO





Lekko i świeżo.

Wczoraj jadłam przepyszną sałatkę u Asi, zainspirowała mnie i postanowiłam przygotować sobie sałatkę na obiad. 

Avocado i melon to mój ulubiony duet.

Podane na rukoli z lekkim dresingiem cytrynowo czosnkowym z grzankami z pastą z pieczarek.
 \





s k ł a d n i k i :

pół avocado

pół melona pomarańczowego

kilka plasterków ogórka

3 rzodkiewki

rukola

ząbek czosnku

olej winogronowy

pieprz

sól 

sok z cytryny

odrobina cukru


grzanki z pieczarkami:

bagietka

pieczarki starte na tarce do sera

pieprz

sól

odrobina cukru

świeża bazylia


Avocado kroimy w plasterki, zalewamy olejem winogronowym, cytryną, pieprzem i solą. 

Dodajemy czosnek posiekany.

Wykładamy na rukolę, dodajemy ogórka, rzodkiewki i melona.

Podajemy z grzankami z pasty z pieczarek prosto z piekarnika.







21 comments:

  1. Podoba mi się, łatwa, szybka i na pewno bardzo smaczna :)

    ReplyDelete
  2. Ale pyszności na tym talerzu. Bardzo fajne połączenia wymyśliłaś ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję:) po prostu lubię awovado i kocham melona. To musiało się udać.

      Delete
  3. Przepysznie to wygląda, robisz świetne zdjęcia - takie mega apetycznie :)

    ReplyDelete
  4. Pyszności..... melon i awokado.... mniam, mniam :))
    ...i te grzaneczki z pieczarkami.... mniam, mniam :))
    Pozdrawiam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teraz wiem, ze do grzanek dodałabym sera koziego i orzechów :)

      Delete
  5. Ale pyszności u Ciebie, chyba muszę na dłużej zawitać ;))

    pozdrawiam ciepło :)

    ReplyDelete
  6. Oj, pyszności! Pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam awokado... Aż dziwne ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe no dziwne:) nawróciłaś się i to jest dobre,

      Delete
  7. Bez dwoch zdan bym sprobowal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I dobrze, bo będę ją częściej robiła.

      Delete
  8. Dzisiaj właśnie rozmyślałam na temat sałatki z avocado...Twoja jest idealna i jak pięknie wygląda : )

    ReplyDelete
  9. mmmm... ależ apetyczna... kocham takie smaki!

    ReplyDelete
  10. pyszna, lekka i wiosenna, zjadła bym...

    ReplyDelete