9 July 2015

PIZZA





W tym miesiącu pojawi się kilka wersji na ulubioną przez wszystkich chyba pizzę.

Ja również należę do fanów tego dania, zawsze kosztuję nowych smaków i szukam lepszych 

rozwiązań aby ciasto było jak z pizzy hut :)


Tym razem wersja na ostro, z papryczką chili, małymi pieczarkami, cebulą, serami 

i szynką prosciutto. 


Sos powstał zupełnie spontanicznie. Rzucę przepis, nigdy nie wiadomo może podobne składniki 

macie w lodówce. A zdecydowanie jestem zwolenniczką improwizacji w kuchni .





s k ł a d n i k i :

ciasto

suszone drożdże (opakowanie)

1,5 szklanki mąki tortowej pszennej

łyżeczka soli

łyżka extra vergine

łyżeczka cukru

3/4 szklanki mleko

1 łyżka mąki



dodatki:

szynka prosciutto

małe pieczarki

1 papryczka chili

pół cebuli posiekanej w piórka

pieprz

mozzarella

ser żółty gouda

bazylia kilka listków



sos :

2 łyżki ostrego ketchupu

relish z chili

ząbek czosnku

kilka kropel tabasco

mała łyżeczka sosu Worchester

łyżka majonezu




Robimy rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki. Odstawiamy aby wyrosło lekko.

Do dużej misy, wsypujemy mąkę i sól.

Wlewamy spieniony rozczyn z drożdżami, dodajemy extra vergine i szybko zagniatamy elastyczne ciasto.

 Odstawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Dużą okrągłą foremkę do pizzy, lub zwykłą tortownicę smarujemy olejem. 


W ten sposób pieczona pizza będzie grubsza, chrupiąca i idealnie okrągła.


Smarujemy ciasto sosem, wykładamy dodatki, pomijając szynkę prosciutto i bazylię.

Po upieczeniu, a zwykle piekę w temp 220 stopni bez termoobiegu około 15-20 minut. 

Posypujemy listkami bazylii i układamy na wierzchu szynkę.




12 comments:

  1. A ja akurat dzisiaj mam pizzę w domu :) Najbardziej kocham w niej mozarellę, smak po prostu obłędny ;)
    Jako miłośnik tegoż dania będę musiała zmierzyć się z Twoim przepisem ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) sama nie wiem co jest w tej pizzy, że tak szalejemy za Nią :)

      Spróbuj koniecznie i podziel się swoim przepisem na ciasto, trzeba wypróbować wszystkie żeby znaleźć coś idealnego dla siebie :)

      Delete
  2. ale narobiłam sobie apetytu, nie wiem czy zrobię w weekend ale może choć pójdę na pizzę:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmm brzmi dobrze :) na taką dobrą wypiekaną na kamieniu też bym poszła :)

      Delete
  3. Wygląda przeapetycznie, a ja akurat od dwóch dnia mam ogromną ochotę na pizzę.. Szkoda, że nie mam talentu kucharskiego.:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiedy to takie proste ciasto Alia, spróbuj robi się w 10 minut, a potem tylko czekasz aż wyrośnie :)

      Delete
  4. i jak tu jej nie zjeść, kiedy wygląda tak niesamowicie pysznie... nie da się :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O to właśnie chodzi. U mojej filozofii jedzenie nie tylko musi smakować wyśmienicie ale i wyglądać równie dobrze :)

      Delete
  5. Domowa pizza najlepsza, uwielbiam <3 Cudowna Ci wyszła :)

    ReplyDelete
  6. Wygląda na prawdę rewelacyjnie. Widać, że ciasto jest idealnie mięciutkie.

    ReplyDelete