8 July 2015

INDYK W MARYNACIE Z GRILLA






Z racji, że sezon grillowy w pełni kwitnie, na naszym stole nie mogło zabraknąć grillowanych mięs.

Na pierwszy strzał poszedł indyk. Marynata, idealnie nadała oryginalny smak tego delikatnego mięsa, 
a dopełnieniem była sałatka z arbuza, bazylii i pieprzu.



s k ł a d n i k i :

piersi z indyka (4 sztuki)



marynata :

2 łyżki oleju z winogron

1 łyżka extra vergine

kilka kropli extra vergine z papryczką.

pieprz

sól

łyżka octu winnego

szczypta cukru

szczypta cynamonu

szczypta kardamonu

kilka kropel cytryny

łyżka sosu sojowego jasnego

natka pietruszki

szczypiorek

lubczyk

papryczka chilii lub piri piri



Piersi tniemy w paski, zalewamy marynatą i odkładamy na kilka godzin.  

Nabijamy na patyczki do szaszłyków, polewamy marynatą.


Grillujemy na patelni grillowej lub grillu.


Podajemy z sałatką z arbuza i pieczonym pieczywem z grilla

oraz dipem czosnkowym.










5 comments:

  1. Wspaniałe zdjęcia! ;) Jem oczami!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję :) oj tam oczami, zdecydowanie polecam jeść ustami moja Droga :)

      Delete
  2. apetycznie! i elegancko jak w dobrej restauracji

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję Olu :) to tylko moja skromna "backteistowa" kuchnia :)

      Delete
  3. Świetnie wygląda ten indyk, smakowicie :)

    ReplyDelete