13 June 2015

PULPECIKI Z CHILI W SOSIE MYSLIWSKIM






Pulpeciki na ostro, to zdecydowanie odważna propozycja, przyznam, że zdecydowanie dla 

odważnych. Ale co tam my się nie boimy wyzwań. 



Mięsko podane w sosie myśliwskim,bardzo aromatycznym z mnóstwem ziół, 

 z puree ze szczypiorkiem i brokułami w dresingu francuskim.




s k ł a d n i k i :

0,6 kg mięsa mielonego z łopatki

2 ząbki czosnku

1 jajo

łyżeczka octu balsamicznego

łyżka sosu Worcestershire

1 łyżka ostrego ketchupu

łyżka extra vergine z chili

cebula

zioła suszone ( bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, lubczyk,  tymianek, owoce jałowca, liść laurowy, pietruszka, chili lub pieprz cayenne)

2 suszone grzyby (drobno posiekane, nie moczone)

szklanka wody zimnej

łyżka sosu sojowego ciemnego

pieprz

sół

łyżeczka cukru



w y k o n a n i e :

Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać łyżkę sosu Worcestershire, łyżeczkę octu 

balsamicznego, łyżkę extra vergine z chili, pieprz, sól, wbić jajo, zetrzeć czosnek. 

Doprawić zmielonym chili i dodać łyżkę ostrego ketchupu. Wyrobić ręką.

Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 

 Smażyć na patelni na lekko rumiano na 2 łyżkach oleju.

Na drugiej patelni rozprowadzić olej, zeszklić cebulę, dodać zioła suszone i posiekane grzyby krótko 

przesmażyć. Zalać wodą, dodać sos sojowy. 

Przyprawić pieprzem i solą.  

Dosypać do sosu łyżeczkę cukru, zmniejszyć temperaturę i dusić sos około 20 minut. 

Zagęścić, odrobiną wody z mąką. 

Pulpeciki dodać do sosu i podgrzać. 










5 comments:

  1. Świetne pulpeciki, na pewno bardzo aromatyczne :)

    ReplyDelete
  2. Ja bym z chęcią takich pulpecików spróbowała, myślę, że moja rodzinka także :) Świetny pomysł.

    ReplyDelete
  3. Właśnie na coś takiego mam ochotę ;))

    ReplyDelete