Pulpeciki na ostro, to zdecydowanie odważna propozycja, przyznam, że zdecydowanie dla
odważnych. Ale co tam my się nie boimy wyzwań.
Mięsko podane w sosie myśliwskim,bardzo aromatycznym z mnóstwem ziół,
z puree ze szczypiorkiem i brokułami w dresingu francuskim.
s k ł a d n i k i :
0,6 kg mięsa mielonego z łopatki
2 ząbki czosnku
1 jajo
łyżeczka octu balsamicznego
łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka ostrego ketchupu
łyżka extra vergine z chili
cebula
zioła suszone ( bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, lubczyk, tymianek, owoce jałowca, liść laurowy, pietruszka, chili lub pieprz cayenne)
2 suszone grzyby (drobno posiekane, nie moczone)
szklanka wody zimnej
łyżka sosu sojowego ciemnego
pieprz
sół
łyżeczka cukru
w y k o n a n i e :
Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać łyżkę sosu Worcestershire, łyżeczkę octu
balsamicznego, łyżkę extra vergine z chili, pieprz, sól, wbić jajo, zetrzeć czosnek.
Doprawić zmielonym chili i dodać łyżkę ostrego ketchupu. Wyrobić ręką.
Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Smażyć na patelni na lekko rumiano na 2 łyżkach oleju.
Na drugiej patelni rozprowadzić olej, zeszklić cebulę, dodać zioła suszone i posiekane grzyby krótko
przesmażyć. Zalać wodą, dodać sos sojowy.
Przyprawić pieprzem i solą.
Dosypać do sosu łyżeczkę cukru, zmniejszyć temperaturę i dusić sos około 20 minut.
Zagęścić, odrobiną wody z mąką.
Pulpeciki dodać do sosu i podgrzać.
Świetne pulpeciki, na pewno bardzo aromatyczne :)
ReplyDeleteJa bym z chęcią takich pulpecików spróbowała, myślę, że moja rodzinka także :) Świetny pomysł.
ReplyDeleteWłaśnie na coś takiego mam ochotę ;))
ReplyDeletesmaczny obiadek :)
ReplyDeletePysznie wyglada!
ReplyDelete