Bardzo szybka i aromatyczna kostka z ciemnego biszkoptu nasączonego kawą, z pianką kakaowo
kawową, słodkim musem z owoców leśnych i kremem cappuccino na wierzchu.
Uwielbiam takie klimaty, wszystko co kojarzy się z czekoladą, jest na samej górze
moich ulubionych ciast.
s k ł a d n i k i :
blacha 30 x 30
4 jaja
5 łyżek cukru drobnego
pół szklanki mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
łyżka zimnej wody
pianka kakaowo kawowa
400 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka rozpuszczalnej kawy
4 łyżki gorącej wody
4 łyżeczki żelatyny
krem cappuccino
200 ml śmietanki 30 %
1 łyżka cukru
1 łyżka proszku cappuccino
mus z owoców leśnych
6 malin
6 jeżyn
4 borówki lub kilka gram jagód
poziomki
2 łyżeczki konfitury z owoców leśnych
w y k o n a n i e :
Ubijamy białka, w trakcie dodajemy cukier. Do ubitych białek powoli wlewamy żółtka i miksujemy
nadal. Mąkę i proszek, kakao oraz wodę, wmieszamy delikatnie za pomocą łopatki do masy
żółtkowo-białkowej.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze
nie większej niż 170 stopni C.
Studzimy. Nasączamy kawą z cukrem.
Ubijamy śmietanki z cukrem, dodajemy kakao i kawę. Rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę,
powoli dodajemy do ubitej śmietanki. Wykładamy na biszkopt i schładzamy w lodówce.
Miksujemy owoce na mus, Dodajemy 2 łyżeczki konfitury z owoców leśnych.
Ciastko za pomocą ostrego noża, kroimy w blaszce na kwadraty.
Każdy kwadrat ozdabiamy łyżeczką musu, na którym wyciskamy szprycą kleks kremu cappuccino.
Krem powstaje przez ubicie śmietanki z cukrem i proszkiem cappuccino.
Ciasto schładzamy w lodówce.
Kawowe smaki Coś dla mnie! Uwielbiam :)
ReplyDeletehttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ale kawowe cudeńka!
ReplyDeletePoproszę o więcej ;)
To ciasto ma juz nieoficjana nazwe - Kostka Brian'a ^_^
ReplyDeletejuż czuje ten smak :D obłęd
ReplyDelete