22 April 2015

RÓŻOWY TORCIK Z MALIN





No i stało się.  Nie miałam mąki, a mnie naszła ochota na ciasto.  Okazało się, że można upiec biszkopta bez mąki o ile macie w domu budynie.  W przepisie były kisiele, ale ja miałam tylko budyń w którym także jest mąka ziemniaczana więc natchniona eksperymentem zaszalałam. Między czasie szukałam przepisu na biszkopt, który miałby budyń i eureka, dziewczyny pieką już taki biszkopt i są zadowolone z delikatności i puszystości. 

Ja jestem zachwycona, przetestowałam już budyń waniliowy i czekoladowy, a ten biszkopt który prezentuję jest na truskawkowym. Przepyszny, puszysty, ekstremalnie nawilżony i smaczny w smaku, koniecznie spróbujcie jeśli jeszcze nie jadłyście.









s k ł a d n i k i :

4 jaja

2 łyżki cukru

2 budynie truskawkowe z cukrem



krem śmietankowo malinowy


200 ml śmietanki 30%

1 łyżka cukru

120 g malin




w y k o n a n i e :


Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i ubijamy aż masa nabierze błyszczącego koloru. 

Dodajemy żółtka i ubijamy długo, aż masa podwoi swoją objętość (około 10 minut).

Dosypujemy powoli mieszając silikonową łopatką, budynie. 

Wykładamy masę biszkoptową na dwa takiej samej wielkości formy i pieczemy około 15 minut w 

temperaturze 160 stopni. 

Studzimy. Nie przekrawamy biszkoptu. 


Ubijamy śmietankę z cukrem, dodajemy rozdrobione widelcem maliny, delikatnie mieszamy łopatką. 

Krem wykładamy na jeden biszkopt, przykrywamy drugim. 

Wierzch ozdabiamy dowolnie, u mnie to zwykły puder z cukrem waniliowym.










5 comments: