4 August 2014

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW, ANANASA I SERA / CASSEROLE WITH POTATOES, PINEAPPLE AND CHEESE






Dzisiaj zapraszam na moją zapiekankę z ostatniej chwili. 

Wymyślona w 5 minut, chrupiąca i pachnąca ananasem.

Podałam do niej sałatę z papryką i sosem winegret.



s k ł a d n i k i :

7-8 ziemniaków

cebula

ananas

ser żółty

ser wędzony

ser z żurawiną (Wensleydale cheese)

pieprz

oregano

sól

olej winogronowy



w y k o n a n i e :

Ziemniaki tniemy na talarki. Układamy je na zakładkę w formie do zapiekania. 

Solimy i posypujmey pieprzem oraz polewamy odrobiną oleju.

Cebulę siekamy w drobne paski. Wykładamy na formę.

Układamy porwany w paski ser żółty i wędzony. 

Anansasa kroimy w paski, układamy na ziemniakach. Posypujemy pokruszonym serem z żurawiną. 

Całość doprawiamy oregano i pieprzem.

Zapiekamy w temperaturze 180 stopni C, do momentu powstania chrupiących ziemniaków.

U mnie zajęło to 40 minut.







27 comments:

  1. o ooo ale pysznie, jakie ciekawe smaki:)

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Dzięki Aga, wiesz szybkie danie. Ale takie lubię najbardziej, bo zawsze coś mnie wtedy zaskoczy:)

      Delete
  3. a Ciebie nawet dania w 5 minut piękne i oryginalne!

    ReplyDelete
  4. Pyszotka Dorotko, jak zawsze. Coraz czesciej inspirujesz mnie do gotowania pewnych potraw :)))
    Fajny ten czerny znaczek :)))
    Miłego dnia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marysiu dziękuję:) ciekawa jestem co tam wymyśliłaś?

      Delete
  5. Jak na 5 min to wygląda przewspaniale! Jesteś genialna :)

    ReplyDelete
  6. Mniam, wygląda bardzo apetycznie :D

    ReplyDelete
  7. Super pomysł na zapiekankę :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szybki sposób, następnym razem dodam sosu śmietanowego do ziemniaczków.

      Delete
  8. Pyszności.... z ananasem niebo w gębie :))
    Pozdrawiam <3

    ReplyDelete