27 June 2013

Penne zapiekane w sosie śmietanowym z wołowiną oraz świeżą papryką




Każdy doskonale wie, że kocham się szalenie w makaronie.  Jedną z moich ulubionych wariacji na temat pasty to zapiekanki.

 Dzisiaj pokażę jeden z moich ulubionych przepisów. 


Penne zapiekane pod sosem śmietanowym na białym winie ze świeżymi ziołami, 
papryką i doskonałą delikatną wołowiną.


s k ł a d n i k i :

30 dag wołowiny mielonej dobrej jakości
czerwona cebula
3 ząbki czosnku
2 papryki czerwone
śmietanka 30% około 200 ml
pomidory w puszce pelati
50 ml białego wytrawnego wina
penne
sól
pieprz
zioła: listek laurowy, ziele angielskie, majeranek, owoc jałowca
świeże zioła ( ja użyłam lubczyku i bazylii) 
łyżka oliwy z oliwek MONINI
penne


w y k o n a n i e :

Makaron ugotować w wodzie, odcedzić.

Rozgrzać patelnię, dodać oliwę. Cebulę posiekać na drobną kostkę wraz z czosnkiem. Wrzucić na patelnię, krótko podsmażyć. Dodać mieloną wołowinę, podsmażyć. 

Czerwoną paprykę, pokroić w dość dużą kostkę bądź paski. Dodać do mięsa, dusić około 7 minut. 
Zalać winem, odparować krótko następnie dodać pomidory z puszki oraz śmietankę. 

 Dodać przyprawy. Gotować na niskiej temperaturze około 20 minut.
Przygotować żaroodporną formę bądź ceramiczną, wysmarować ją masłem.
Na formę wyłożyć makaron penne, na wierzch wylać przygotowany sos, posypać startym na grubych oczkach serem.

Zapiekać około 15-20 min w temperaturze około 175-180 C.

Udekorować świeżymi ziołami. Podawać z surówką, u mnie była to sałata ze śmietaną.





2 comments:

  1. chcę taki!!! proszę mnie zaprosić ;-) "rodzinie" nie wypada odmówić ;-) ;*

    ReplyDelete
  2. Nie ma problemu zapraszam:) zapiekanka będzie czekać. A muszę Tobie powiedzieć, że była obłędnie smaczna.

    ReplyDelete