Jak można poprawić swoje samopoczucie w tak senny dzień?
Nic prostszego niż zafundować sobie podwieczorek z przepysznym truskawkowym ciastkiem.
Nie ma osoby, która by oparła się puszystemu biszkoptowi ze słodkimi truskawkami, rubinową żurawiną
w doskonałej grubej warstwie obłędnej wiśniowej galaretki.
Masz jeszcze wątpliwości:)?
Składniki:
6 jaj dużych
pół szklanki cukru drobnego
3/4 szklanki mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka octu
cukier waniliowy bądź aromat waniliowy
2 kg truskawek
10 dag żurawiny suszonej
3 galaretki o smaku wiśniowym
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 C, dno formy o wymiarach 60x40 wyłożyć papierem do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżkę octu, lekko zamieszać aż podwoją swoją objętość i zrobią się puszyste. Odstawić.
Białka ubić końcówką miksera do ubijania piany. Stopniowo jak ubiją się idealnie, dodawać cukier i dalej miksować aż piana będzie błyszcząca.
Do ubitej piany dodać łyżką żółtka, krótko miksując. Na koniec łyżką lub łopatką do ciasta wmieszać w masę mąkę. Wyłożyć na przygotowaną formę i piec w piekarniku około 20 minut.
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Schłodzić w lodówce.
Truskawki opłukać, pokroić na grubsze plasterki. Żurawinę wyparzyć w gorącej wodzie.
Upieczony biszkopt ostudzić, na niego wyłożyć pokrojone owoce i zalać tężejącą galaretką.
Schładzać w lodówce kilka godzin.
Pokroić w kostkę i voila !
No comments:
Post a Comment