25 June 2013

Strawberry Cake with Cranberry








Jak można poprawić swoje samopoczucie w tak senny dzień?  

Nic prostszego niż zafundować sobie podwieczorek z przepysznym truskawkowym ciastkiem. 


Nie ma osoby, która by oparła się puszystemu biszkoptowi ze słodkimi truskawkami, rubinową żurawiną 



w doskonałej grubej warstwie obłędnej wiśniowej galaretki. 


Masz jeszcze wątpliwości:)?




Składniki:

6 jaj dużych
pół szklanki cukru drobnego
3/4 szklanki mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka octu
cukier waniliowy bądź aromat waniliowy

2 kg truskawek
10 dag żurawiny suszonej
3 galaretki o smaku wiśniowym



Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 C, dno formy o wymiarach 60x40 wyłożyć papierem do pieczenia.

Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżkę octu, lekko zamieszać aż podwoją swoją objętość i zrobią się puszyste. Odstawić.

Białka ubić końcówką miksera do ubijania piany. Stopniowo jak ubiją się idealnie, dodawać cukier i dalej miksować aż piana będzie błyszcząca.

Do ubitej piany dodać łyżką żółtka, krótko miksując. Na koniec łyżką lub łopatką do ciasta wmieszać w masę mąkę. Wyłożyć na przygotowaną formę i piec w piekarniku około 20 minut. 


Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Schłodzić w lodówce.

Truskawki opłukać, pokroić na grubsze plasterki. Żurawinę wyparzyć w gorącej wodzie.


Upieczony biszkopt ostudzić, na niego wyłożyć pokrojone owoce i zalać tężejącą galaretką. 

Schładzać w lodówce kilka godzin. 


Pokroić w kostkę i voila !




No comments:

Post a Comment