10 October 2015

MASCARPONE LINGUINE WITH SPINACH / LINGUINE ZE SZPINAKIEM I MASCARPONE







Ależ mi smakowało. Bardzo udana wariacja, która na zawsze zagości w mojej kuchni. 

Chodziło mi od jakiegoś czasu po głowie dodać mrożonego szpinaku do sosu ostro pomidorowego z 

mięsem, ale ostatecznie wybrałam szpinak baby i chyba trafiłam w dziesiątkę. 

Sos lekko ostry, z dodatkiem mascarpone, który sprawia, że całość jest gładka i aksamitna. 

Zdecydowanie chcę więcej !



s k ł a d n i k i :

60 dag mięsa mielonego z łopatki

4 ząbki czosnku

6 pomidorków koktajlowych

puszka pomidorów w puszcze

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 szklanka wody

opakowanie szpinaku baby około 100 g

papryczka chili

3 łyżki serka mascarpone

pieprz

papryka ostra

łyżeczka vegety

szczypta suszonego tymianku

owoce jałowca około 4 kulek

1 łyżka cukru

linguine



w y k o n a n i e :

Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju, podsmażamy mięso około 8 minut.

 Do momentu, aż wyparuje cała woda a mięso będzie sypkie. 

Dodajemy czosnek pokrojony w drobną kosteczkę, pomidory przecięte na ćwiartki, papryczkę, zioła 

i doprawiamy pieprzem. Podsmażamy całość.

Dolewamy pomidory w puszce i wodę. Dusimy na małym ogniu około 20 minut. 

Dorzucamy szpinak i mieszamy.

Delikatnie za pomocą drewnianej łyżki dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy sos.

Podajemy z makaronem, posypujemy ulubionymi ziołami. 








3 comments:

  1. Pyszne spaghetti, super połączenie smaku :)

    ReplyDelete
  2. Jesteśmy pewne, że było pyszne, a do tego jak wygląda.... :) pychota

    ReplyDelete