Ależ mi smakowało. Bardzo udana wariacja, która na zawsze zagości w mojej kuchni.
Chodziło mi od jakiegoś czasu po głowie dodać mrożonego szpinaku do sosu ostro pomidorowego z
mięsem, ale ostatecznie wybrałam szpinak baby i chyba trafiłam w dziesiątkę.
Sos lekko ostry, z dodatkiem mascarpone, który sprawia, że całość jest gładka i aksamitna.
Zdecydowanie chcę więcej !
s k ł a d n i k i :
60 dag mięsa mielonego z łopatki
4 ząbki czosnku
6 pomidorków koktajlowych
puszka pomidorów w puszcze
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka wody
opakowanie szpinaku baby około 100 g
papryczka chili
3 łyżki serka mascarpone
pieprz
papryka ostra
łyżeczka vegety
szczypta suszonego tymianku
owoce jałowca około 4 kulek
1 łyżka cukru
linguine
w y k o n a n i e :
Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju, podsmażamy mięso około 8 minut.
Do momentu, aż wyparuje cała woda a mięso będzie sypkie.
Dodajemy czosnek pokrojony w drobną kosteczkę, pomidory przecięte na ćwiartki, papryczkę, zioła
i doprawiamy pieprzem. Podsmażamy całość.
Dolewamy pomidory w puszce i wodę. Dusimy na małym ogniu około 20 minut.
Dorzucamy szpinak i mieszamy.
Delikatnie za pomocą drewnianej łyżki dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy sos.
Podajemy z makaronem, posypujemy ulubionymi ziołami.
Pycha, bez dwóch zdań!
ReplyDeletePyszne spaghetti, super połączenie smaku :)
ReplyDeleteJesteśmy pewne, że było pyszne, a do tego jak wygląda.... :) pychota
ReplyDelete