Ptasie mleczko w nowej odsłonie.
Lekkie i serowe, z powodzeniem może zastąpić sernik na zimno.
Truskawki dodały odrobinę słodyczy.
To chyba najprostsza pianka jaką robiłam do tej pory.
Przypomina mi trochę w smaku piankę z mojego dzieciństwa, kiedy to pierwszy raz próbowałam
upiec sama ciasto.
S K Ł A D N I K I :
500 dag mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
2 serki waniliowe ( 200 g)
5 łyżeczek żelatyny
120 ml ciepłego mleka
2 łyżki cukru
galaretka poziomkowa
galaretka agrestowa
truskawki
Galaretkę agrestową i poziomkową przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do dużej misy metalowej wlewamy śmietankę, mascarpone, cukier i serki waniliowe.
Ubijamy do połączenia i lekkiego zgęstnienia około 30 sekund.
Żelatynę rozpuszczamy w 120 ml ciepłego mleka. Studzimy.
Lekko ciepłą wlewamy do masy serowej.
Na formę wylewamy galaretkę zieloną i wkładamy na parę minut do zamrażarki.
Na zastygłą wylewamy piankę i wkładamy do lodówki.
Gdy masa stężeje, delikatnie układamy na niej plasterki truskawek i powoli zalewamy jeszcze
płynną czerwoną galaretką.
Wkładamy ptasie mleczko najlepiej na całą noc do lodówki.
Urocze! :)
ReplyDeleteMniam, wygląda przepysznie :)
ReplyDeletewspaniałe! czy serek wagowo 1 sztuka 200g.
ReplyDeletePodałam wagę całości, tak jeden serek w opakowaniu ma 100 g. Ja dodałam dwa, zważywszy na ilość żelatyny, którą dodałam do pianki. Chodzi o to, żeby serka nie było za dużo, wtedy pianka będzie miała trudności z zastygnięciem. Jeśli użyjesz więcej serka, zwiększ po prostu ilość żelatyny z 5 łyżeczek na 7 :)
Deleteale bym zjadła,,mimo ,że późno..
ReplyDeletena ptasie mleczko zawsze się skusimy :) mniam
ReplyDeleteSuper pomysł :) Chętnie zjadłabym kawałek :)
ReplyDelete