9 October 2015

PTASIE MLECZKO Z GALARETKAMI







Ptasie mleczko w nowej odsłonie. 

Lekkie i serowe, z powodzeniem może zastąpić sernik na zimno. 

Truskawki dodały  odrobinę słodyczy. 

To chyba najprostsza pianka jaką robiłam do tej pory. 

Przypomina mi trochę w smaku piankę z mojego dzieciństwa, kiedy to pierwszy raz próbowałam 

upiec sama ciasto. 




S K Ł A D N I K I :

500 dag mascarpone

200 ml śmietanki 30 %

2 serki waniliowe ( 200 g)

5 łyżeczek żelatyny

120 ml ciepłego mleka

2 łyżki cukru

galaretka poziomkowa

galaretka agrestowa

truskawki


Galaretkę agrestową i poziomkową przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do dużej misy metalowej wlewamy śmietankę, mascarpone, cukier i serki waniliowe.

 Ubijamy do połączenia i lekkiego zgęstnienia około 30 sekund.

Żelatynę rozpuszczamy w 120 ml ciepłego mleka. Studzimy.

Lekko ciepłą wlewamy do masy serowej. 

Na formę wylewamy galaretkę zieloną i wkładamy na parę minut do zamrażarki.

Na zastygłą wylewamy piankę i wkładamy do lodówki. 

Gdy masa stężeje, delikatnie układamy na niej plasterki truskawek i powoli zalewamy jeszcze 

płynną czerwoną galaretką. 

Wkładamy ptasie mleczko najlepiej na całą noc do lodówki.











7 comments:

  1. wspaniałe! czy serek wagowo 1 sztuka 200g.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Podałam wagę całości, tak jeden serek w opakowaniu ma 100 g. Ja dodałam dwa, zważywszy na ilość żelatyny, którą dodałam do pianki. Chodzi o to, żeby serka nie było za dużo, wtedy pianka będzie miała trudności z zastygnięciem. Jeśli użyjesz więcej serka, zwiększ po prostu ilość żelatyny z 5 łyżeczek na 7 :)

      Delete
  2. ale bym zjadła,,mimo ,że późno..

    ReplyDelete
  3. na ptasie mleczko zawsze się skusimy :) mniam

    ReplyDelete
  4. Super pomysł :) Chętnie zjadłabym kawałek :)

    ReplyDelete