9 March 2016

TARTA Z KREMEM CZEKOLADOWYM, WANILIĄ I MASCARPONE / White Chocolatte Mascarpone Tart




U mnie prawie Wiosna ! 

Buntuje się i całą swoją mocą przyzywam słońce i ciepło. 

Żeby nie być gołosłowną pierwszy deser w marcu to tarta z czekoladowym serowym kremem z 

wanilią, kruche ciasto i borówki.

Deser jest super prosty w wykonaniu i cudowny w smaku. 












s k ł a d n i k i :

300 g mąki pszennej tortowej

70 g cukru pudru

200 g margaryny

szczypta soli




krem waniliowo - serowy


250 g mascarpone

100 g czekolady białej

pół szklanki ubitej śmietany

cukier wymieszany z ziarenkami wanilii



dekoracja



cukier puder

borówki




Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy dwa razy na stolnicę.

 Zimną margarynę kroimy w kostkę i za pomocą noża mieszamy dokładnie z mąką.

 Szybko wyrabiamy ciasto. 

Formujemy w kulkę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki.


Wałkujemy ciasto kruche na bardzo cieniutki placek, wyklejamy formę do tarty.

 Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 150-160 stopni do uzyskania lekko złotego koloru.




Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Studzimy. 

Powoli dodajemy serek mascarpone i cukier, ostrożnie mieszamy w kilku ruchach. 

Ubijamy bitą śmietankę z łyżeczką cukru.

Powoli dodajemy do kremu i mieszamy.

Krem wykładamy na ostudzony spód tarty, dekorujemy borówkami i posypujemy cukrem pudrem.









2 comments: