U mnie prawie Wiosna !
Buntuje się i całą swoją mocą przyzywam słońce i ciepło.
Żeby nie być gołosłowną pierwszy deser w marcu to tarta z czekoladowym serowym kremem z
wanilią, kruche ciasto i borówki.
Deser jest super prosty w wykonaniu i cudowny w smaku.
s k ł a d n i k i :
300 g mąki pszennej tortowej
70 g cukru pudru
200 g margaryny
szczypta soli
krem waniliowo - serowy
250 g mascarpone
100 g czekolady białej
pół szklanki ubitej śmietany
cukier wymieszany z ziarenkami wanilii
dekoracja
cukier puder
borówki
Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy dwa razy na stolnicę.
Zimną margarynę kroimy w kostkę i za pomocą noża mieszamy dokładnie z mąką.
Szybko wyrabiamy ciasto.
Formujemy w kulkę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Wałkujemy ciasto kruche na bardzo cieniutki placek, wyklejamy formę do tarty.
Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 150-160 stopni do uzyskania lekko złotego koloru.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Studzimy.
Powoli dodajemy serek mascarpone i cukier, ostrożnie mieszamy w kilku ruchach.
Ubijamy bitą śmietankę z łyżeczką cukru.
Powoli dodajemy do kremu i mieszamy.
Krem wykładamy na ostudzony spód tarty, dekorujemy borówkami i posypujemy cukrem pudrem.
Cudowna!
ReplyDeletetarta pierwsza klasa
ReplyDelete