15 February 2016

COCONUT CAKE / RAFFAELLO



Raffaello, ciasto mojego dzieciństwa. 

Pamiętam jaki był szał na to ciastko, bez pieczenia z puszystym kremem budyniowym z kokosem, 

wilgotne i rozpływające się w ustach. 

I nie zawiodłam się po tych kilku latach smakuje tak samo jak za pierwszym razem, czyli cudownie .











s k ł a d n i k i :


krakersy

250 g margaryny

1 litr mleka

4 żółtka

5 łyżek cukru

łyżka mąki ziemniaczanej

łyżka mąki tortowej

cukier waniliowy

łyżka budyniu w proszku

200 g kokosu



w y k o n a n i e :

Gotujemy budyń. Do szklanki mleka dodajemy żółtka, mąkę tortową i ziemniaczaną i łyżkę budyniu 

w proszku, ubijamy całość trzepaczką. 

Resztę mleka z cukrem zagotowujemy. Dodajemy masę jajeczną i gotujemy budyń.

Studzimy.

Ubijamy margarynę na puch, powoli dodajemy łyżka za łyżką chłodny budyń.

Pod koniec dodajemy kokos.

Krakersy przekładamy kremem budyniowo kokosowym. Wierzch posypujemy dużą ilością kokosu.

Schładzamy w lodówce kilka godzin.







4 comments:

  1. Ile kokosa <3 Czytasz mi w myślach, bo właśnie na takie ciasto mam ostatnio ochotę! :)

    ReplyDelete
  2. puszyste, niebiańsko delikatne!

    ReplyDelete