Moja nowa pasta !
Jest obłędna, aromatyczna, przesmaczna i pięknie się prezentuje na talerzu.
Łosoś jest w całości upieczony na patelni, delikatny i soczysty.
s k ł a d n i k i :
filety z łososia
makaron pappardelle
200 ml śmietanki 30 %
100 ml wina Muscat
cebula
3 ząbki czosnku
paczka szpinaku baby
dwie garście rukoli
papryka czerwona posiekana w paseczki
pieprz
sól morska
odrobinę soku z cytryny
suszony lubczyk
suszone liście kolendry
odrobina kucharka
w y k o n a n i e :
Na patelnie wlewamy odrobinę oleju winogronowego.
Siekamy cebulę w piórka, czosnek w kosteczkę, paprykę w paseczki. Podsmażamy krótko na patelni.
Dolewamy białego wina.
Dodajemy szpinak i rukole. Zmniejszamy ogień i dusimy. Mieszamy wszystko.
Dolewamy śmietankę, dosypujemy przyprawy i gotujemy nasz sos około 8 minut, aż śmietanka
zacznie lekko gęstnieć ale nadal będzie płynna.
Przykrywamy pokrywką i odstawiamy sos.
Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju winogronowego. Filety z łososia solimy i doprawiamy
pieprzem. Smażymy na patelni po 2 minuty z każdej strony.
Gotujemy makaron, odcedzamy i lekko przelewamy lodowatą wodą.
Do sosu dodajemy odrobinę wyciśniętego soku z cytryny, wykładamy na makaron.
Posypujemy startym parmezanem i szczypiorkiem. Podajemy z łososiem.
niebo w gębie !
ReplyDeleteLubie z makaronów właśnie takie właśnie szpinakowo łososiowe zestawy
ReplyDeletecoś pysznego :) a jak wygląda pięknie!
ReplyDeleteWspaniałe danie, już mi smakuje :-)
ReplyDeleteAch, uwielbiam ^^
ReplyDeleteCudowne danie, cudowne zdjęcie . Czekam na więcej!!!
ReplyDeleteNIgdy nie jadłam łososia! Chyba muszę się przekonać :)
ReplyDelete