Nawet nie obejrzałam się, a tu tuż za rogiem nadchodzą Święta.
Otrząsnęłam się z małego letargu, którym ostatnio oddawałam się z całą pasją i czas wziąć się do
roboty.
Nikt nie upiecze za mnie torta, nie zrobi uszek ani nie wymyśli nowego przepisu na ciasto.
Moja przyjaciółka kazała mi ruszyć ten leniwy tyłek i przypomnieć sobie co tak na prawdę sprawia
mi przyjemność. Dziękuję :*
Dzisiaj coś łatwego i szybkiego.
Odkąd biegam cały dzień w pracy na nogach zostałam mistrzynią w szybkich lunchach i
błyskawicznych obiadach często połączonych z kolacją.
Ale obiecuję że przy tym nie straciłam na fantazji.
Nadziane bagietki, podpieczonymi pieczarkami, szynką, kurczakiem, piórkami cebuli i okruchami
bułki, zapieczone z serem.
s k ł a d n i k i :
6 pieczarek
5 plasterków szynki
upieczona pierś z kurczaka
piórka cebuli białej
pieprz
ser żółty królewski
wiórki masła
bagietki
świeża kolendra
w y k o n a n i e :
Bagietki przekrawamy wzdłuż. Wybieramy za pomocą łyżeczki miękki środek tworząc coś na kształt
łódki.
Ostrym nożem siekamy zimne masło na wiórki i posypujemy dno łódek. Doprawiamy pieprzem.
Podpieczone pieczarki układamy na bagietkach, szynkę i pokrojoną upieczoną pierś z kurczaka.
Całość posypujemy piórkami cebuli, okruchami bułki i startym serem.
Zapiekamy nasze bagietki w piekarniku w dosyć wysokiej temperaturze 180 stopni. około 10 minut,
do lekkiego zrumienienia okruchów na wierzchu.
Bagietki posypujemy świeżo zerwana kolendrą.
czas przygotowania : 15 minut.
szybko i smacznie,dla mnie idealne
ReplyDelete