25 December 2015

MERRY CHRISTMAS & CINNAMON CAKE





MERRY CHRISTMAS !!!

Cynamon zawsze kojarzy mi się ze świętami, jak dodamy pomarańcze, czekoladę i mak powstanie 

obłędny tort makowo cynamonowy z czekoladą. 

To jeden z lepszych musów cynamonowych jakie do tej pory testowałam.

 Rewelacyjnie będzie wyglądał na babeczkach czy roladzie.

 Już nie mogę się doczekać aby wypróbować tych wszystkich wariacji. 


Życzę Wszystkim Wesołych Świąt i smakowitych wrażeń kulinarnych i pełnego słodkich wyzwań 

Nowego Roku !









s k ł a d n i k i :

biszkopt

5 jaj

6 łyżek cukru

3 łyżki sypkiego maku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 łyżek mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej


mus cynamonowo czekoladowy

4 żółtka

300 ml śmietanki 30 %

1 łyżka cynamonu

200 g czekolady mlecznej

3 łyżeczki żelatyny

4 łyżki wody

4 łyżki cukru

syrop cukrowy ( 6 łyżek wody, 5 łyżek cukru - gotujemy około 7-8 minut )



polewa czekoladowa

200 g czekolady

niespełna szklanka mleka

3 łyżki miodu

3 łyżeczki żelatyny

3 łyżki wody



w y k o n a n i e :


Ubijamy żółtka na puch z cukrem. Powoli dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. 

Za pomocą szpatułki dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia.

 Delikatnie mieszamy. 

Dosypujemy mak i mieszamy całość. 

Pieczemy w okrągłej formie około 30 minut do suchego patyczka.



Ubijamy śmietankę z łyżeczką cukru na sztywno, wkładamy do lodówki.

Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach zimnej wody. 

W dużej misce ubijamy lekko żółtka, dolewamy gorący syrop cukrowy i ubijamy aż masa podwoi 

objętość. 

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy ją do żółtek.

Między czasie dolewamy gorącej wody do namoczonej żelatyny i rozpuszczamy ją.

Dosypujemy cynamon i ciepłą żelatynę. 

Powoli łączymy nasz mus z bitą śmietaną.



Biszkopt przekrawamy na 3 blaty. 

Każdy blat nasączamy sokiem z pomarańczy. 

Wykładamy na formę i zapinamy obręcz.

 Nakładamy mus cynamonowy, przykrywamy drugim biszkoptem i czynność powtarzamy. 

Wierzch tortu smarujemy resztką kremu cynamonowego.

Tort wkładamy do zamrażarki na 2 godziny.



Mleko podgrzewamy wraz z miodem. Odstawiamy z ognia jak się lekko zagotuje. 

Dodajemy czekoladę i namoczoną w zimnej wodzie żelatynę. 

Całość mieszamy.

 Przelewamy przez sito żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza i odstawiamy. 



Mocno schłodzony tort wyciągamy, układamy na dużym talerzu i oblewamy polewą czekoladową. 

Dowolnie dekorujemy i przechowujemy w lodówce. 

Tort najlepiej smakuje na drugi dzień.






12 comments:

  1. jaki piękny!! zapewne jeszcze lepiej smakuje:)

    ReplyDelete
  2. Tort wygląda obłędnie... Pełnych miłości i rodzinnego ciepła, prawdziwie magicznych Świąt ! Pozdrawiam jeszcze świątecznie - M.

    ReplyDelete
  3. wspaniały! co mogę zrobić,żeby nie dodawać surowych żółtek? mam przykre doświadczenie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Żółtka nie sa już surowe, są spażone gorącym syropem cukrowym. Nie powinnaś obawiać się. Lecz zawsze możesz pominąć je, tylko wtedy wyjdzie Ci krem nie mus ;)

      Delete
  4. Dobrego Nowego Roku :) a tort wyszedł idealny :)

    ReplyDelete