9 December 2015

NADZIANA BAGIETKA DLA ZABIEGANYCH






Nawet nie obejrzałam się, a tu tuż za rogiem nadchodzą Święta.

 Otrząsnęłam się z małego letargu, którym ostatnio oddawałam się z całą pasją i czas wziąć się do 

roboty. 

Nikt nie upiecze za mnie torta, nie zrobi uszek ani nie wymyśli nowego przepisu na ciasto. 

Moja przyjaciółka kazała mi ruszyć ten leniwy tyłek i przypomnieć sobie co tak na prawdę sprawia 

mi przyjemność. Dziękuję :*




Dzisiaj coś łatwego i szybkiego. 

Odkąd biegam cały dzień w pracy na nogach zostałam mistrzynią w szybkich lunchach i 

błyskawicznych obiadach często połączonych z kolacją. 

Ale obiecuję że przy tym nie straciłam na fantazji.

Nadziane bagietki, podpieczonymi pieczarkami, szynką, kurczakiem, piórkami cebuli i okruchami 

bułki, zapieczone z serem. 




s k ł a d n i k i :


6 pieczarek

5 plasterków szynki

upieczona pierś z kurczaka 

piórka cebuli białej

pieprz

ser żółty królewski

wiórki masła

bagietki

świeża kolendra




w y k o n a n i e :

Bagietki przekrawamy wzdłuż. Wybieramy za pomocą łyżeczki miękki środek tworząc coś na kształt

 łódki.

Ostrym nożem siekamy zimne masło na wiórki i posypujemy dno łódek. Doprawiamy pieprzem.

Podpieczone pieczarki układamy na bagietkach, szynkę i pokrojoną upieczoną pierś z kurczaka. 

Całość posypujemy piórkami cebuli, okruchami bułki i startym serem. 

Zapiekamy nasze bagietki w piekarniku w dosyć wysokiej temperaturze 180 stopni. około 10 minut, 

do lekkiego zrumienienia okruchów na wierzchu. 

Bagietki posypujemy świeżo zerwana kolendrą. 



czas przygotowania :  15 minut.










1 comment: