Beza na szybko ?
Oczywiście, że to możliwe.
Chrupiąca na zewnątrz i puchata i ciągnąca w środku. Taką beze suszymy krócej.
Krem śmietankowy z nutą Jacka Daniel'sa i wiórkami kokosowymi.
Sama beza jest w kolorze beżowo różowym efekt otrzymałam dodając odrobinę soku z malin.
Przybranie nie jest tu istotne, kilka kleksów kremu i minimalistyczny słodki przysmak cieszy nas
swoim smakiem.
s k ł a d n i k i :
5 białek
szklanka cukru
2 łyżki soku z malin
krem śmietankowy z nutą Jacka Daniel'sa
500 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki Jacka Danielsa
wiórki kokosowe 50 g
mak
w y k o n a n i e :
Ubijamy białka ze szczyptą soli.
Dosypujemy powoli cukier i ubijamy aż masa zgęstnieje i stanie się sztywna i błyszcząca.
Dodajemy 2 łyżki soku z malin, dla zmiany koloru bezy.
Suszymy bezę w 130 C przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 C
i suszymy około 1,5 h.
Studzimy.
Ubijamy śmietankę z pudrem i alkoholem.
Na koniec mieszamy całość z wiórkami kokosowymi.
Wykładamy krem na bezę, dekorujemy wiórkami i makiem.
Świetna beza <3
ReplyDeleteBez nie lubię, ale ta wygląda świetnie :)
ReplyDeleteSmakowicie :D
ReplyDelete