17 January 2016

BEZA JACK DANIEL'S Z KOKOSEM



Beza na szybko ?

Oczywiście, że to możliwe. 

Chrupiąca na zewnątrz i puchata i ciągnąca w środku. Taką beze suszymy krócej.

 Krem śmietankowy z nutą Jacka Daniel'sa i wiórkami kokosowymi.






Sama beza jest w kolorze beżowo różowym efekt otrzymałam dodając odrobinę soku z malin. 

Przybranie nie jest tu istotne, kilka kleksów kremu i minimalistyczny słodki przysmak cieszy nas 

swoim smakiem.




s k ł a d n i k i :


5 białek

szklanka cukru

2 łyżki soku z malin



krem śmietankowy z nutą Jacka Daniel'sa

500 ml śmietanki 30 %

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki Jacka Danielsa

wiórki kokosowe 50 g

mak





w y k o n a n i e :


Ubijamy białka ze szczyptą soli. 

Dosypujemy powoli cukier i ubijamy aż masa zgęstnieje i stanie się sztywna i błyszcząca.

Dodajemy 2 łyżki soku z malin, dla zmiany koloru bezy. 

Suszymy bezę w 130 C przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 C

i suszymy około 1,5 h.

Studzimy.


Ubijamy śmietankę z pudrem i alkoholem. 

Na koniec mieszamy całość z wiórkami kokosowymi.

Wykładamy krem na bezę, dekorujemy wiórkami i makiem.





3 comments: