22 June 2015

TORCIK MAI TAI





Egzotyczny, pachnący, mocno nawilżony ponczem Torcik Mai Tai.

Krem na bazie tego likieru podbił moje serce.

Tak wyobrażam sobie hawajskie wieczorne plaże. 

Rumy, migdały, pomarańcze to jedne ze składników tego koktajlu, który idealne skomponował się 

puszystym biszkoptem.







s k ł a d n i k i :


100 ml likieru Mai Tai ( można koktajl przygotować samemu)

500 ml śmietanki 30 %

1 łyżka serka waniliowego

2 łyżki cukru

truskawki

melon

brzoskwinie



biszkopt ( tradycyjny jasny )



w y k o n a n i e :


W misie miksera umieszczamy śmietankę, ser, cukier i likier.

Ubijamy powoli do powstania gęstego kremu. Schładzamy.

Likier Mai Tai mieszamy z wodą i cytryną.

Skrapiamy krążki biszkoptu. Za pomocą szprycy wyciskamy krem, posypujemy owocami pokrojonymi w kostkę.

Przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy pozostałą ilość kremu.

 Ozdabiamy i chłodzimy 2-4 godziny.

Tort jest bardzo aromatyczny i pachnący.










19 June 2015

KAWOWA KOSTKA Z MUSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH






Bardzo szybka i aromatyczna kostka z ciemnego biszkoptu nasączonego kawą, z pianką kakaowo 

kawową, słodkim musem z owoców leśnych i kremem cappuccino na wierzchu.

Uwielbiam takie klimaty, wszystko co kojarzy się z czekoladą, jest na samej górze 

moich ulubionych ciast.



s k ł a d n i k i :


blacha 30 x 30

4 jaja

5 łyżek cukru drobnego

pół szklanki mąki tortowej

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

łyżka zimnej wody



pianka kakaowo kawowa


400 ml śmietanki 30 %

2 łyżki cukru

2 łyżki kakao

1 łyżka rozpuszczalnej kawy

4 łyżki gorącej wody

4 łyżeczki żelatyny


krem cappuccino

200 ml śmietanki 30 %

1 łyżka cukru

1 łyżka proszku cappuccino




mus z owoców leśnych


6 malin

6 jeżyn

4 borówki lub kilka gram jagód

poziomki

2 łyżeczki konfitury z owoców leśnych




w y k o n a n i e :


Ubijamy białka, w trakcie dodajemy cukier. Do ubitych białek powoli wlewamy żółtka i miksujemy 

nadal. Mąkę i proszek, kakao oraz wodę, wmieszamy delikatnie za pomocą łopatki do masy 

żółtkowo-białkowej.


Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze

 nie większej niż 170 stopni C.


Studzimy.  Nasączamy kawą z cukrem.


Ubijamy śmietanki z cukrem, dodajemy kakao i kawę. Rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę, 

powoli dodajemy do ubitej śmietanki. Wykładamy na biszkopt i schładzamy w lodówce.


Miksujemy owoce na mus, Dodajemy 2 łyżeczki konfitury z owoców leśnych. 

Ciastko za pomocą ostrego noża, kroimy w blaszce na kwadraty. 

Każdy kwadrat ozdabiamy łyżeczką musu, na którym wyciskamy szprycą kleks kremu cappuccino.

Krem powstaje przez ubicie śmietanki z cukrem i proszkiem cappuccino.

Ciasto schładzamy w lodówce.