23 June 2015
22 June 2015
TORCIK MAI TAI
Egzotyczny, pachnący, mocno nawilżony ponczem Torcik Mai Tai.
Krem na bazie tego likieru podbił moje serce.
Tak wyobrażam sobie hawajskie wieczorne plaże.
Rumy, migdały, pomarańcze to jedne ze składników tego koktajlu, który idealne skomponował się
puszystym biszkoptem.
s k ł a d n i k i :
100 ml likieru Mai Tai ( można koktajl przygotować samemu)
500 ml śmietanki 30 %
1 łyżka serka waniliowego
2 łyżki cukru
truskawki
melon
brzoskwinie
biszkopt ( tradycyjny jasny )
w y k o n a n i e :
W misie miksera umieszczamy śmietankę, ser, cukier i likier.
Ubijamy powoli do powstania gęstego kremu. Schładzamy.
Likier Mai Tai mieszamy z wodą i cytryną.
Skrapiamy krążki biszkoptu. Za pomocą szprycy wyciskamy krem, posypujemy owocami pokrojonymi w kostkę.
Przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy pozostałą ilość kremu.
Ozdabiamy i chłodzimy 2-4 godziny.
Tort jest bardzo aromatyczny i pachnący.
19 June 2015
KAWOWA KOSTKA Z MUSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH
Bardzo szybka i aromatyczna kostka z ciemnego biszkoptu nasączonego kawą, z pianką kakaowo
kawową, słodkim musem z owoców leśnych i kremem cappuccino na wierzchu.
Uwielbiam takie klimaty, wszystko co kojarzy się z czekoladą, jest na samej górze
moich ulubionych ciast.
s k ł a d n i k i :
blacha 30 x 30
4 jaja
5 łyżek cukru drobnego
pół szklanki mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
łyżka zimnej wody
pianka kakaowo kawowa
400 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka rozpuszczalnej kawy
4 łyżki gorącej wody
4 łyżeczki żelatyny
krem cappuccino
200 ml śmietanki 30 %
1 łyżka cukru
1 łyżka proszku cappuccino
mus z owoców leśnych
6 malin
6 jeżyn
4 borówki lub kilka gram jagód
poziomki
2 łyżeczki konfitury z owoców leśnych
w y k o n a n i e :
Ubijamy białka, w trakcie dodajemy cukier. Do ubitych białek powoli wlewamy żółtka i miksujemy
nadal. Mąkę i proszek, kakao oraz wodę, wmieszamy delikatnie za pomocą łopatki do masy
żółtkowo-białkowej.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze
nie większej niż 170 stopni C.
Studzimy. Nasączamy kawą z cukrem.
Ubijamy śmietanki z cukrem, dodajemy kakao i kawę. Rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę,
powoli dodajemy do ubitej śmietanki. Wykładamy na biszkopt i schładzamy w lodówce.
Miksujemy owoce na mus, Dodajemy 2 łyżeczki konfitury z owoców leśnych.
Ciastko za pomocą ostrego noża, kroimy w blaszce na kwadraty.
Każdy kwadrat ozdabiamy łyżeczką musu, na którym wyciskamy szprycą kleks kremu cappuccino.
Krem powstaje przez ubicie śmietanki z cukrem i proszkiem cappuccino.
Ciasto schładzamy w lodówce.
Subscribe to:
Comments (Atom)