13 November 2014

ICE CREAM CHOCOLATE TART





Obłędnie czekoladowe doznanie z dużą porcją lodów waniliowo latte. 

Tarta na czekoladowym spodzie na ciasteczkach, z ganache lekko kawowo- baileys idealnie 

komponuje się z zimnymi lodami. 

Mój nowy deser, który podbije serce czekotarianów. 



s k ł a d n i k i :

1 opakowanie ciastek czekoladowych digestive

20 g margaryny

kilka kropel likieru migdałowego


ganache 

400 ml śmietanki 30 %

łyżka cukru waniliowego

200 g mieszanej czekolady gorzkiej i mlecznej

4 łyżki Baileys

1 łyżka likieru migdałowego

łyżka kawy

170 g margaryny



W y k o n a n i e :

Ciasteczka kruszymy w malakserze, rozpuszczamy margarynę i mieszamy całość. 

Dodajemy odrobinę likieru migdałowego do smaku. 

Wykładamy formę do tarty masą. 

Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.

W metalowej misie umieszczamy śmietankę, czekolady, likiery i cukier waniliowy. 

Podgrzewamy w kąpieli wodnej, do momentu zagęstnienia masy czekoladowej.

Dodajemy margarynę  i mieszamy. Schładzamy lekko. 

Wylewamy na spód tarty i chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

Podajemy z lodami. 

Polecam mocno waniliowe i latte marki Carte d'Or.










8 comments: