24 August 2015

LAZY SANDWICH






Sometimes in the morning I'm unhealthily lazy, my sandwiches are also those today.

Quick to prepare and are insanely delicious.



INGREDIENTS :


jamon serrano

dried tomatoes

fromage

parsley

pepper

dark bread

butter




Czasami z samego ranka bywam okropnie leniwa, moje kanapki dzisiaj też takie są. 

Przygotowuję się je szybko i są obłędnie pyszne. 



S k ł a d n i k i :

jamon serrano

fromage ( użyłam gotowego francuskiego serka ze szczypiorkiem )

suszone pomidory

zielona pietruszka

pieprz

masło

chrupiące ciemne pieczywo





23 August 2015

PLACEK PO WĘGIERSKU INACZEJ / Hungarian Potato Pancake





Tradycyjnie według przepisu do sosu dodaje się łopatki wieprzowej i ogórka kiszonego. 

Ale tylu kucharzy ile rodzajów placka węgierskiego.

 Przyznam, że ja nie dodawałam jeszcze ogórków, za to eksperymentowałam z mięsami.

 Do dzisiejszego placka wykorzystałam mięso mielone z szynki, papryki i mnóstwo ziół. 

Bardzo nam smakowało i z czystym sercem polecam ten prosty przepis.








s k ł a d n i k i :


5-6 ziemniaków

dymka

sól

pieprz

sól




sos 

0,60 kg mielonej szynki

cebula pokrojona w piórka

czerwona papryka

żółta papryka

przecier pomidorowy ( ja użyłam kotlina )

pół puszki pomidorów z puszki

2 szklanki wody

pieprz

sól

cukier

papryka ostra

estragon

lubczyk

gałka muszkatołowa

zielona pietruszka

ziele angielskie

owoce jałowca



Przygotowanie sosu:

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, podsmażamy mielone mięso. 

Dorzucamy cebulę posiekaną w piórka, papryki pocięte w kostkę. 

Doprawiamy : pieprzem, solą, gałką muszkatołową, zielem angielskim ( wystarczy 2-3 kulki ), 

owocem jałowca, estragonem, lubczykiem, pietruszką posiekaną i odrobiną cukru. 

Lekko podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki, wodę i przecier pomidorowy. 

Dusimy całość na bardzo wolnym ogniu.

Sos zgęstnieje i nabierze głębi smaku, pod koniec doprawiamy jeśli czegoś jest za mało w smaku.



Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, dymkę drobno kroimy, dodajemy pół łyżeczki soli,

 pieprz i odrobinę cukru.

Smażymy placki ziemniaczane na oleju na chrupiąco.

Składamy nasz placek po węgiersku, polewamy śmietaną i posypujemy drobnym szczypiorkiem.




11 August 2015

REDCURRANT TART







Uwielbiam smak czerwonych porzeczek w kruchym cieście. 

Tarta idealnie pasowała do lodów waniliowych, było słodko i kwaskowo czyli najlepsze połączenie ever. 

Trochę rustykalnie, trochę staromodnie. 

 Czasem wydaje mi się, że designem sięgamy przeszłości, ale to mi się podoba, bo przecież to co 

znamy i lubimy musi być dobre ;)








s k ł a d n i k i :


kruche na tartę

szklanka mąki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

5 łyżek cukru

2 żółtka

łyżka śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g margaryny


porzeczki

białe winogrona

2 łyżki mąki ziemniaczanej



Margarynę siekamy z mąką i rozdrabniamy na małe grudki.  

Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę, proszek i zagniatamy szybko ciasto. 

Wkładamy na 30 minut do lodówki.  

Wałkujemy i wykładamy formę do tarty. 

Wysypujemy owoce obsypane w mące. 

Zawijamy boki ciasta i pieczemy tartę w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu około 20 - 30 

minut do zrumienienia ciasta. 

Studzimy, przed samym podaniem obsypujemy cukrem pudrem.










3 August 2015

PIERSI W MARYNACIE JOGURTOWO MUSZTARDOWO MIODOWEJ Z MASEŁKIEM ZIOŁOWYM






Aromatyczne, wilgotne i soczyste, takie wychodzą piersi po pieczeniu w marynacie na bazie jogurtu, 

cytryny, miodu i ziół. 

Podane z masełkiem ziołowym i pieczonymi ziemniakami cieszyły nasz stół nie pierwszy raz już.

Ziemniaczki pieczone ze skórką i podsmażone na masełku z koperkiem jako dodatek i sałatka z 

ogórka, pomidorków, papryki i jabłek z rodzynkami w śmietanie.



s k ł a d n i k i :

4 piersi

szklanka jogurtu

łyżka miodu

łyżka ostrej musztardy

łyżka ziół ( świeża bazylia, pietruszka, koperek )

ostra papryczka

łyżeczka soku z cytryny

starta jedna cytryna

pieprz

sól


ziemniaczki zapiekane

Młode ziemniaki

sól

łyżka cukru

koperek

masło



W szklanej misce umieszczamy jogurt, miód, musztardę, posiekane zioła, papryczkę, sól i pieprz. 

Pokrywamy całą marynatą piersi, przykrywamy folia i wkładamy do lodówki na dwie godziny.

Pieczemy piersi na patelni grillowej.

Po usmażeniu owijamy szczelnie w folię aluminiową i odstawiamy na 10 minut.

Przygotowujemy ziołowe masełko. 

( masło, ulubione zioła : koperek, pietruszka, kolendra, bazylia, czosnek, sol i pieprz).



Ziemniaki myjemy. Nie obieramy ze skórki, gotujemy w wodzie z solą około 6-8 minut. 

Odcedzamy.

Przekrawamy na połowę lub ćwiartki. 

Rozgrzewamy patelnie, roztapiamy na niej masło i wkładamy ziemniaki, podpiekamy ze wszystkich 

stron na rumiano.

Pod koniec posypujemy pieprzem, solą i cukrem.  Dodajemy również posiekany koperek.