23 June 2015
22 June 2015
TORCIK MAI TAI
Egzotyczny, pachnący, mocno nawilżony ponczem Torcik Mai Tai.
Krem na bazie tego likieru podbił moje serce.
Tak wyobrażam sobie hawajskie wieczorne plaże.
Rumy, migdały, pomarańcze to jedne ze składników tego koktajlu, który idealne skomponował się
puszystym biszkoptem.
s k ł a d n i k i :
100 ml likieru Mai Tai ( można koktajl przygotować samemu)
500 ml śmietanki 30 %
1 łyżka serka waniliowego
2 łyżki cukru
truskawki
melon
brzoskwinie
biszkopt ( tradycyjny jasny )
w y k o n a n i e :
W misie miksera umieszczamy śmietankę, ser, cukier i likier.
Ubijamy powoli do powstania gęstego kremu. Schładzamy.
Likier Mai Tai mieszamy z wodą i cytryną.
Skrapiamy krążki biszkoptu. Za pomocą szprycy wyciskamy krem, posypujemy owocami pokrojonymi w kostkę.
Przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy pozostałą ilość kremu.
Ozdabiamy i chłodzimy 2-4 godziny.
Tort jest bardzo aromatyczny i pachnący.
19 June 2015
KAWOWA KOSTKA Z MUSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH
Bardzo szybka i aromatyczna kostka z ciemnego biszkoptu nasączonego kawą, z pianką kakaowo
kawową, słodkim musem z owoców leśnych i kremem cappuccino na wierzchu.
Uwielbiam takie klimaty, wszystko co kojarzy się z czekoladą, jest na samej górze
moich ulubionych ciast.
s k ł a d n i k i :
blacha 30 x 30
4 jaja
5 łyżek cukru drobnego
pół szklanki mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
łyżka zimnej wody
pianka kakaowo kawowa
400 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka rozpuszczalnej kawy
4 łyżki gorącej wody
4 łyżeczki żelatyny
krem cappuccino
200 ml śmietanki 30 %
1 łyżka cukru
1 łyżka proszku cappuccino
mus z owoców leśnych
6 malin
6 jeżyn
4 borówki lub kilka gram jagód
poziomki
2 łyżeczki konfitury z owoców leśnych
w y k o n a n i e :
Ubijamy białka, w trakcie dodajemy cukier. Do ubitych białek powoli wlewamy żółtka i miksujemy
nadal. Mąkę i proszek, kakao oraz wodę, wmieszamy delikatnie za pomocą łopatki do masy
żółtkowo-białkowej.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze
nie większej niż 170 stopni C.
Studzimy. Nasączamy kawą z cukrem.
Ubijamy śmietanki z cukrem, dodajemy kakao i kawę. Rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę,
powoli dodajemy do ubitej śmietanki. Wykładamy na biszkopt i schładzamy w lodówce.
Miksujemy owoce na mus, Dodajemy 2 łyżeczki konfitury z owoców leśnych.
Ciastko za pomocą ostrego noża, kroimy w blaszce na kwadraty.
Każdy kwadrat ozdabiamy łyżeczką musu, na którym wyciskamy szprycą kleks kremu cappuccino.
Krem powstaje przez ubicie śmietanki z cukrem i proszkiem cappuccino.
Ciasto schładzamy w lodówce.
PEACH, MANGO, PROSCIUTTO SANDWICH
Melony i brzoskwinie to świetne połączenie do mięs grillowanych i pieczonych.
Polane miodem ze skórką z cytryny nadają niepowtarzalny smak, nawet zwyczajną jakby się
zdawało kiełbaską.
Moja kanapka z połączenia tych owoców z dodatkiem włoskiej prosciutto, świeżego ogórka i natki z
pietruszki ożywiły i ubarwiły nasze późne śniadanie wczoraj.
Z tych brzoskwiń planuję upiec dzisiaj ciasto, które podam ze śmietankowym kremem
z likierem mai tai.
s k ł a d n i k i :
bagietka włoska
masło
pieprz
natka pietruszki
szynka prosciutto
pół melona (u mnie zielony)
brzoskwinie
ogórek (starty za pomocą obieraczki do warzyw)
ser żółty ( u mnie gouda)
13 June 2015
PULPECIKI Z CHILI W SOSIE MYSLIWSKIM
Pulpeciki na ostro, to zdecydowanie odważna propozycja, przyznam, że zdecydowanie dla
odważnych. Ale co tam my się nie boimy wyzwań.
Mięsko podane w sosie myśliwskim,bardzo aromatycznym z mnóstwem ziół,
z puree ze szczypiorkiem i brokułami w dresingu francuskim.
s k ł a d n i k i :
0,6 kg mięsa mielonego z łopatki
2 ząbki czosnku
1 jajo
łyżeczka octu balsamicznego
łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka ostrego ketchupu
łyżka extra vergine z chili
cebula
zioła suszone ( bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, lubczyk, tymianek, owoce jałowca, liść laurowy, pietruszka, chili lub pieprz cayenne)
2 suszone grzyby (drobno posiekane, nie moczone)
szklanka wody zimnej
łyżka sosu sojowego ciemnego
pieprz
sół
łyżeczka cukru
w y k o n a n i e :
Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać łyżkę sosu Worcestershire, łyżeczkę octu
balsamicznego, łyżkę extra vergine z chili, pieprz, sól, wbić jajo, zetrzeć czosnek.
Doprawić zmielonym chili i dodać łyżkę ostrego ketchupu. Wyrobić ręką.
Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Smażyć na patelni na lekko rumiano na 2 łyżkach oleju.
Na drugiej patelni rozprowadzić olej, zeszklić cebulę, dodać zioła suszone i posiekane grzyby krótko
przesmażyć. Zalać wodą, dodać sos sojowy.
Przyprawić pieprzem i solą.
Dosypać do sosu łyżeczkę cukru, zmniejszyć temperaturę i dusić sos około 20 minut.
Zagęścić, odrobiną wody z mąką.
Pulpeciki dodać do sosu i podgrzać.
11 June 2015
PĄCZEK PO IRLANDZKU
Powiem jedno, można się uzależnić. Jeśli nigdy nie próbowaliście, oldschoolowych pączków
po irlandzku,
to czas najwyższy nadrobić.
Wariacji jest kilka, te najciekawsze wg mnie to z malinami i truskawkami.
Ja stałam się ich fanką.
Pączki kupuję w pobliskiej cukierni, a dodatki wypróbowuję sama.
Pobawcie się, bo zabawa jest świetna.
S K Ł A D N I K I :
WERSJA I
PĄCZKI
BITA ŚMIETANA
MALINY
WERSJA II
PĄCZKI
BITA ŚMIETANA
KREM CZEKOLADOWO ORZECHOWY (NUTELLA)
TRUSKAWKI
STARTA CZEKOLADA GORZKA
WERSJA III
PĄCZKI
BITA ŚMIETANA
MANGO
JEŻYNY
MIĘTA
STARTA BIAŁA CZEKOLADA
Subscribe to:
Posts (Atom)