31 July 2014

BEZA BAILEYS / BAILEYS MERINGUE






Moja nadziana czekoladą z dodatkiem Baileys z delikatnym kremem z dodatkiem likieru i gorzkim kakao, 

beza, która podbiła moje serce w tym tygodniu. 

Zdecydowanie powstanie tort na bazie tego kremu.






s k ł a d n i k i : 8 - 10 bez

4 jajka
pół szklanki drobnego cukru
odrobina soku z cytryny

400 ml śmietanki 30 %
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki Baileys
1 łyżka cukru

czekolada 75%
2 łyżki likieru Baileys
4 łyżki mleka


w y k o n a n i e :

Robimy bezy. Ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy odrobinę soku z cytryny. 
Za pomocą szprycy formujemy dowolny kształt bez i suszymy w 130 stopniach w piekarniku przez 20 minut, potem zniejszamy temperaturę do 110 na około 2 godziny. 

Studzimy w zamkniętym piekarniku przez kilka godzin.

Beza ma być bardzo sucha, wręcz rozpadajaca się przy dotyku.

Ubijamy żółtka z łyżką cukru i likierem w kąpieli wodnej.

Studzimy.

Ubijamy śmietankę z cukrem. Powoli dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy także dwie łyżki zimnego jogurtu greckiego. 

Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Rozpuszczamy czekolade w kąpieli wodnej z mlekiem i likierem.

W zagłębienie bez wylewamy czekoladę z likierem, wykładamy warstwę kremu i oprószamy gorzkim kakao. 
Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Podajemy od razu.









29 July 2014

SANDWICH Z GRUSZKĄ, SEREM WĘDZONYM I AWOKADO.





Moje śniadanie z dzisiaj. 

Bagietka z ziarnami z serem wędzonym, awokado, gruszką i orzechami. 

Dodatkiem była rukola, pieprz i odrobinę soku z cytryny. 

Musiałam Wam pstryknąć fotki, bo R "marudził mi", że to jedna z moich smaczniejszych kanapek na śniadanie. 






s k ł a d n i k i :

bagietka
masło
ser wędzony
awokado
extra vergine
pieprz czarny
gruszka
odrobina soku z cytryny
rukola
orzechy włoskie












28 July 2014

CYTRYNOWE TIRAMISU





Spełniam prośbę Ervishy i zamieszczam przepis na tiramisu cytrynowe. 

Wiem, że klasyk to kawowy, ale co zrobić jak ktoś nie przepada za kofeiną? Rezygnując z tego deseru? 

nie ma mowy. 

Zastąpiłam ją cytryną, lemon curd i gorzką czekoladą. 

Bardzo orzeźwiający deser z powodzeniem można zrobić tort cytrynowy, co nie omieszkam zaprezentować na blogu oczywiście.







s k ł a d n i k i :

250 dag mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
3 żółtka
1 łyżeczka lemon curd
1 łyzeczka likieru cytrynowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
50 ml cieplego mleka
gorzka czekolada 75 %
2 łyżki śmietanki 30%
biszkopt lub biszkopciki


w y k o n a n i e :

Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mascarpone i ubijamy razem około 1 minuty. Dolewamy likieru cytrynowego i 1 łyżeczke lemon curd, oczywiście można dodać wiecej, ja lubię delikatny posmak cytrynowy.


Ubijamy śmietankę z odrobiną cukru dodajemy powoli do masy serowej. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę uprzednio w ciepłym mleku i mieszamy krem cytrynowy.

W ozdobnej misie lub żaroodpornym pojemniku wykłądamy biszkopt, u mnie jajeczny klasyczny waniliowy. Wylewamy krem cytrynowy, nie potrzeba nasączać biszkopta, gdyż krem jest lekko płynny i odpowiednio nawilży biszkopt. Przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wylewamy roztopioną gorzką czekoladę ze śmietanką. Przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce.

Wykładamy deser łyżkami do filiżanek lub pucharków, posypujmey czekoladą lub ciemnym kakao. 

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki przed samym podaniem.







26 July 2014

my day off





Gdy nie zamieszczam postów, nie odwiedzam Waszych blogów, nie myślcie, że jestem leniwa albo zapomniałam.

Mam po prostu wolny dzień. 

Zwiedzam,  gotuję i rozpieszczam się do granic przyzwoitości. 





Moje ulubione ostatnio Cytrynowe Tiramisu z gorzką skorupką z czekolady. Obłędny smak lemon curd z kremem serowym i puszystym biszkoptem.





W samym centrum Dublina znajduje się Park St Stephen's Green, jedno z piękniejszych zielonych miejsc w sercu miasta. Idealne miejsce na piknik.  

Moje szwedzkie śniadanie, to tylko wtedy kiedy nie mam weny na kanapki. 







Cetrum handlowe na St Stephen's Green, nieopodal znajduję się najlepszy smoothie bar jaki odwiedziłam. Jest tam tyle pozycji smakowych, że boję się, że nie zdołam skosztować wszystkich koktajli w sezonie.

Mój obiad, tortille z kaszą gryczaną, grzybami i serem, zapiekane z sosem śmietanowo pieprzowym.




Droga do centrum, uwielbiam ten angielski styl. A poniżej doki, jesteśmy blisko portu.






25 July 2014

CHICKEN BURGER






Szybka wersja burgera z kurczaka.  

Piersi były nacierane zalewą z czosnku, imbiru, oleju i białego wina.

Bardzo delikatne, ciekawe w smaku. 

Podałam do tego frytki po amerykańsku, z odrobiną cukru.



s k ł a d n i k i :

2 piersi podwójne
imbir starty około 1 łyżeczki
lampka białego półwytrawnego wina
2 ząbki czosnku
2 łyżki extra vergine


dodatki:

ogórek
cebula
sos (1 łyżka ketchupu ostrego, 1 łyżka majonezu, 1 żabek czosnku, pieprz)
bułki


Piersi nacieramy powstałą mieszanką ze składników. Odstawiamy do lodówki przykryte folią spożywczą na około 2 godziny. 
Smażymy na dużej patelni grillowej lub w tłuszczu.

Frytki mieszamy z łyżką oleju, odrobiną soli i łyżką cukru. Pieczemy w piekarniku do zrumienienia.







22 July 2014

Waniliowe Bezy






Lata nie może być bez bezy z sezonowymi owocami.

 W tym roku są to mini pavlove z wanilią z kremem śmietankowym, malinami i granatem, 

oprószone ciemnym gorzkim kakao.

 Prosto i słodko.





s k ł a d n i k i :

4 białka
1/2 szklanki cukru
laska wanili
200 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru
granat
maliny
kakao


w y k o n a n i e :

Białka ubijamy na sztywno, powoli wsypując cukier i ziarenka wanilii. 

Ubijamy nadal, do powstania gęstej błyszczącej masy. 

Normalnie na tym etapie dodałabym ocet i skrobie, lecz tym razem rezygnujemy z tych składników, gdyż bezy mają być mocno wysuszone, bez pianki w środku.

Suszymy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 130 stopni przez 6 minut i zmniejszamy do 100 stopni, suszymy około 3 godziny. 

Wyłączamy piekarnik i nie otwieramy drzwiczek, zostawiamy do wyschnięcia na drugi dzień. 

Ubijamy śmietankę z cukrem, wykładamy na bezy, dekorujemy malinami, granatem i oprószamy gorzkim kakao. 

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki przed podaniem.






20 July 2014

CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z BANANEM / CHOCOLATE BANANA PANCAKES




Niedzielne czekoladowe naleśniki z gorącym skarmelizowanym bananem to była nieopisana przyjemność, która mnie rozpieszcza od samego poranka. 

Gorący banan jest absolutnie fenomenalny w tym duecie, jeśli nie próbowaliście jeszcze tych naleśników, to radzę udać się do kuchni i działać. 

To zdecydowanie numer jeden na mojej liście must have.







s k ł a d n i k i : ( 8 naleśników)

szklanka mleka
pół szklanki wody gazowanej
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
szklanka mąki tortowej
esencja waniliowa lub pasta

banany
masło
cukier


dodatki:

cream fresh ze śmietany i cukru
borówki
kakao


w y k o n a n i e :

Do duzżej szklanej miski wlewamy mleko, wodę gazową, wbijamy jajko i dosypujmey mąkę z kakao
 i cukrem. 

Ubijamy trzepaczką, odstawiamy na 30 minut.

Pieczemy naleśniki.

Cream fresh, czyli śmietana u mnie 12% wymieszana z 2 łyżkami cukru, do rozpuszczenia.

Rozgrzewamy dużą patelnię, rozpuszczamy na niej masło i wykładamy obrane banany. 

Posypujemy cukrem, i odwracamy.

 Znowu posypujmey cukrem i czynności powtarzamy do momentu skarmelizowania się cukru. 

Banan zmieni kolor na złoto żółty.

Banana zawijamy w naleśnika i podajemy z cream fresh.










16 July 2014

CHICKEN BAGUETTE





Bardzo posmakowały mi połączenia konfitur z sosem pikantnym do wszelkiego rodzaju pieczywa i kanapek.
Tym razem testowałam sos wiśniowy na bazie konfitury wiśniowej z czosnkiem, jogurtem greckim i odrobiną majonezu. Rewelacyjny dip do kurczaka lub jako dodatek do grilla.





s k ł a d n i k i :

bagietka
3 pieczarki
usmażona pierś z kurczaka na grillu
ser żółty

3 łyżki konfitury wiśniowej z owocami
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
pieprz
1 ząbek czosnku
odrobina ostrego chili w proszku


w y k o n a n i e :

Dip, mieszamy składniki razem i schładzamy około 15 minut w lodówce, do przejścia smaków.

Przygotowujemy bagietkę z dodatkami, zapiekamy całość w piekarniku.

Podajemy z dipem wiśniowym.






13 July 2014

Malinowo Borówkowy Torcik Serowy






Moje malinowe szaleństwo trwa. 

Powstał serowy torcik z borówkami i malinami na wilgotnym mocno czekoladowym spodzie biszkoptowym. 

Torcik bez zbędnych dekoracji, był idealnym dodatkiem do filiżanki kawy dzisiaj.


s k ł a d n i k i :

5 jaj
2 łyżki kakao 
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki tortowej

250 g mascarpone
3 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
400 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru
odrobina soku z cytryny
maliny
borówki


Pieczemy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka i nadal ubijamy mikserem. Teraz czas na delikatne wmieszanie mąki, kakao i proszku do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki.  Pieczemy około 20 minut w temperaturze 160-170 stopni.

Studzimy, przekrawamy na blaty i sączymy kawą z cukrem.

Ubijamy serki ze śmietaną i cukrem mikserem. Dodajemy sok z cytryny.
Na blat biszkoptu rozsypujemy borówki zakrywamy połową kremu, przykrywamy drugim biszkoptem. Układamy maliny i smarujemy pozostałą ilością kremu.

Schładzamy torcik serowy w lodówce około 3 godzin.





11 July 2014

MIELONY Z PIECZARKAMI







 Mielony, to niezastąpiony klasyk w polskiej kuchni. 

 Eksperymentujemy, dodajemy zioła, wszelkie możliwe dodatki, które zmieniają i podkręcają smak. 

Ja osobiście uwielbiam mielonego z fetą i szpinakiem albo z papryką i oliwkami.


Dzisiaj nowa odsłona mielonego z pieczarkami, który podbił nie jedno serce u moich znajomych

 i rodziny.






 s k ł a d n i k i : (około 10 kotletów)

1kg mięsa mielonego z łopatki lub szynki
3 ząbki czosnku
1 jajko
pieprz
sól
cebula
papryka ostra
0,5 kg pieczarek


w y k o n a n i e :

Mięso mielone, wyrabiamy z solą, pieprzem, startymi ząbkami czosnku, posiekaną w drobną kostkę 

cebulą, jajkiem i papryką.

Pieczarki siekamy na plasterki, smażymy na patelni. Studzimy.

Do każdego kotleta nakładamy po łyżce pieczarek i formujemy okrągłe kotlety.

Panierujemy w tartej bułce i pieczemy na patelni.

Podajemy z dowolnymi dodatkami.

U mnie ryż z salsą z nekarynek i ogórka.